Skip to main content

Νέα Αριστερά: Στο όριο της εργασιακής εξουθένωσης το προσωπικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την βουλευτή Μερόπη Τζούφη η κατάσταση χειροτερεύει καθώς υπάρχουν συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν και δεν ανανεώνονται

Υποστελέχωση και λειτουργική υποβάθμιση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη σε ερώτηση που κατέθεσε για το Πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, κύρια προβλήματα είναι η υποστελέχωση του νοσοκομείου σε ιατρικές, νοσηλευτικές και άλλες ειδικότητες και οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά σε άλλα περιφερειακές δομές υγείας. Παράλληλα κάνει λόγο για προσωπικό που υπό-αμείβεται και βρίσκεται στο όριο της εργασιακής εξουθένωσης, με την κατάσταση να χειροτερεύει όλο και περισσότερο, καθώς οι συμβάσεις που λήγουν δεν ανανεώνονται και οι μόνιμοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται.

Σημαντικά προβλήματα όπως τονίζει η βουλευτής υπάρχουν ακόμη στη διαχείριση και τη διαφάνεια της λίστας χειρουργείων (οργάνωση, προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων), στη διαθεσιμότητα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και σε υλικοτεχνική υποδομή, «της οποία η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση χρηματοδοτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας», όπως αναφέρει η βουλευτής και τονίζει ότι «συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η ταλαιπωρία των πολιτών και η διόγκωση των ακάλυπτων αναγκών υγείας και στην Β. Ελλάδα».

Η κ. Τζούφη καλεί τον υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει σχεδιασμός για την  ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τι σκοπεύει να κάνει για να ενισχύσει την ποιότητα της εργασίας (αμοιβές, συνθήκες εργασίας) των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα λειτουργήσει και ως κίνητρο παραμονής και στελέχωσης του ΕΣΥ, καθώς και ποιος είναι ειδικότερα ο προγραμματισμός για την ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.