Skip to main content

Νέα εποχή για τους δύο κόσμους του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης

Η ανάπτυξη της Τσιμισκή, του πιο εμπορικού δρόμου της Θεσσαλονίκης την τελευταία διετία, και η αντίπερα όχθη στο εμπόριο της πόλης.

Όπως καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες τα ρεπορτάζ της voria.gr υπάρχουν πολλές αλυσίδες και μεμονωμένα καταστήματα λιανεμπορίου καταναλωτικών ειδών που αναζητούν στέγη στην Τσιμισκή. Ο πιο εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης την τελευταία διετία έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι στην Τσιμισκή και στους γύρω της δρόμους – δορυφόρους «απορροφήθηκαν» όλα τα μεγάλα ακίνητα που είχαν αδειάσει λόγω των τραπεζικών συγχωνεύσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η λογική μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων δημιούργησε τα τελευταία χρόνια στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης πλεόνασμα εμπορικών ακινήτων, που το καθένα τους είχε εμβαδόν εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε την αγορά ακινήτων, αλλά το κενό έχει, πλέον, καλυφθεί και οι τιμές των ενοικίων στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν πάρει και πάλι την… ανηφόρα. Η Τσιμισκή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αντοχή της και δικαιώνει την πεποίθηση που έχουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, ότι η αξία ορισμένων ακινήτων στις πιο γνωστές γωνίες και σταυροδρόμια της Τσιμισκή είναι απλώς… ανυπολόγιστη.   

Από τα βιβλιοπωλεία στα πολυκαταστήματα

Η Τσιμισκή, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ως μια κεντρική λεωφόρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, άρχισε να κατασκευάζεται το 1921, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Η πρώτη φάση της κατασκευής της περιλάμβανε το τμήμα από τα Λαδάδικα μέχρι την συμβολή με την Παύλου Μελά. Η «άνθιση» του δρόμου ξεκινά στην δεκαετία του 1930 όταν ανοίγουν βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία και σε συνδυασμό με τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια μετατρέπουν την Τσιμισκή για δεκαετίες όχι μόνο ως τον κύριο εμπορικό δρόμο της πόλης, αλλά και ως μια περιοχή διακεκριμένων κοινωνικών συναναστροφών. Μια οδός πρωτοκλασάτη, σε αντίθεση με την πιο πολυάνθρωπη τότε, αλλά απόλυτα λαϊκή Εγνατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αξέχαστος λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου, γέννημα – θρέμμα της δυτικής Θεσσαλονίκης, μιλώντας για την πολύ μεγάλη επιτυχία του, το τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», που έγραψε ο Μίμης Πλέσσας το 1970 έλεγε: «Με αυτό το τραγούδι ο Πλέσσας με πήρε από την Εγνατία και με κατέβασε στην Τσιμισκή».

Στη δεκαετία του 1980 τα βιβλιοπωλεία εκτοπίζουν οι μπουτίκ, ενώ στις δεκαετίες του 1990 και κυρίως του 2000 στην Τσιμισκή τον τόνο δίνουν οι τράπεζες. Είναι η περίοδος που δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από τα μαγαζιά του δρόμου ανοίκιαστο. Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, όπως επίσης και ο… αέρας που πληρώνουν όσοι θέλουν να εγκατασταθούν εκεί. Μετά ήρθε η κρίση και όπως όλα στην Ελλάδα η Τσιμισκή θάμπωσε. Τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν μαγαζιά ανοίκιαστα επί μήνες. Ως φυσικό επόμενο τα ενοίκια χαμήλωσαν και ο περίφημος εμπορικός αέρας εξαφανίστηκε. Σήμερα στην Τσιμισκή δεν υπάρχουν πολλά ενοικιαστήρια, ο «αέρας» όμως παραμένει… άφαντος. Άλλωστε σε αυτή τη φάση κυριαρχούν τα πολυκαταστήματα, οι πολυεθνικές αλυσίδες, αλλά και κάποιες πιο… λαϊκές επωνυμίες, που βρήκαν τον τρόπο να αλλάξουν χωροταξικό επίπεδο και από την Ερμού ή τα στενά της Αγίας Σοφίας να κατεβούν στην Τσιμισκή. Επίσης, η ο πιο λαμπερός δρόμος της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί σήμερα καταστήματα εστίασης και τροφίμων, κάτι που για αρκετές δεκαετίες ήταν αδιανόητο.

Η άλλη όχθη του εμπορίου

Φυσικά η εικόνα της Τσιμισκή δεν αντικατοπτρίζει το μέσο όρο της εμπορικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του εμπορικού κόσμου της πόλης η Τσιμισκή είναι η πρώτη που αντιλαμβάνεται τις θετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επισκεψιμότητας της Θεσσαλονίκης και η όποια ελαφρά ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης. Υπάρχει, όμως, η απέναντι όχθη. Οι δρόμοι πάνω και κάτω από την Εγνατία, που παραμένουν τα τελευταία χρόνια σκοτεινοί και μελαγχολικοί. Δρόμοι στους οποίους τα λουκέτα κυριαρχούν, εκεί που επί δεκαετίες έσφυζαν από ζωή εμπορικές πιάτσες.

Με δεδομένο ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι ανάμεσά μας συνειδητοποιούν ότι μετά από μια δεκαετία οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα, η Τσιμισκή και το υπόλοιπο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ενώπιον μιας νέας εποχής. Η μεν Τσιμισκή και οι δορυφόροι της μπορούν να είναι αισιόδοξοι, καθώς η λάμψη πάντα θα γοητεύει τους καταναλωτές ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όσο για το υπόλοιπο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται πιο ψηλά μπορεί μόνο να ποντάρει σε σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με κυριότερη την κατασκευή του μετρό, που είναι βέβαιον ότι θα αλλάξει την όψη της Εγνατίας, αλλά και μικρότερες ιδιωτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα την ανακαίνιση της αγοράς Μοδιάνο, αλλά και τη μετατροπή παλιών εγκαταλειμμένων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες ή συγκροτήματα καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.