Skip to main content

Νέα μεγάλη εξοπλιστική παραγγελία που έρχεται προσεχώς

Ο κρατικός προϋπολογισμός προσφέρει πολλά στις εξοπλιστικές υποχρεώσεις, την ίδια ώρα που η αγορά αναζητά – κι αυτή – με αγωνία τις «ανάσες» της

Η Voria.gr σας είχε ενημερώσει για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προβλέπει την αναβάθμιση των αρμάτων Leopard. Και μάλιστα, όταν ακόμα οι συζητήσεις στο Πεντάγωνο βρίσκονταν σε πρωτόλειο στάδιο. Τώρα η είδηση επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές και κυρίως από το ΓΕΣ, που είναι και το πλέον αρμόδιο εν προκειμένω.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, τελικώς, θα αναβαθμιστούν 180 – 185 άρματα μάχης, στο πλαίσιο ενός project του οποίου ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 1,8 δις ευρώ. Ανεξαρτήτως αν το ποσό είναι μικρό ή μεγάλο, η συγκυρία κρίνεται ότι είναι πολύ κρίσιμη και γι αυτό το project δεν σηκώνει αναβολές. Έστω κι αν τα δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν πολύ μεγάλα ανοίγματα.

Ηδη, ο κρατικός προυπολογισμός προσφέρει πολλά στις εξοπλιστικές υποχρεώσεις, την ίδια ώρα που η αγορά αναζητά – κι αυτή – με αγωνία τις «ανάσες» της. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορούμαστε ότι μαζική αναμένεται ότι θα είναι η στροφή των επιχειρήσεων στον δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας. Ο λόγος προφανής: το κόστος του, υπό όρους, μπορεί να διαμορφωθεί κάτω κι από το 0,50%. Με τα επιτόκια στην αγορά να έχουν ξεφύγει, λόγω του ουκρανικού, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί απορία. Εδώ να αναφερθεί ότι η τελική μορφή της πλατφόρμας του Ταμείου αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Με λίγη καθυστέρηση, είναι η αλήθεια

Στο μεσοδιάστημα, θεωρείται δεδομένο ότι μετά την πρόωρη εξόφληση των δανείων προς το Δ.Ν.Τ, θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία και με τα διμερή δάνεια που σύναψε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της υπέρ-δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης.