Τρίτη 2 Ιουνίου 2020
x

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ZOOTECHNIA: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε της δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, καθώς και τον σχεδιασμό για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής παρουσίασε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία, Zootechnia 2019.

Ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος». Όπως είπε, η νέα υπουργική απόφαση για τα μέτρα ελέγχου στο γάλα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές. Προβλέπει, ακόμη, προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ πέρα και πάνω από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε μήνα, καθώς και ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο νωπό γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων έχουν αποδώσει καρπούς.

«Ο Έλληνας κτηνοτρόφος πιέστηκε μέσα στην κρίση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό. Είναι ο άνθρωπος, που δεν μπορεί να φύγει ούτε μία μέρα από το κοπάδι, ο παραγωγός, που είναι πιο ταλαιπωρημένος από τις διακυμάνσεις των τιμών και πια αντιμετωπίζει, εκτός από τις εισαγόμενες ασθένειες, την Κλιματική Αλλαγή», τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε είναι τα εξής:

- Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου και στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.

- Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 5 ευρώ ανά ζώο.

- Πρόσληψη άνω των 200 κτηνιάτρων, στο επόμενο διάστημα.

- Προετοιμασία νομοσχεδίου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Ο Έλληνας κτηνοτρόφος να είναι οργανωμένος σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα κι όχι σε πολλούς διαφορετικούς φορείς. Δε χτίζεται αγροτική ή κτηνοτροφική πολιτική χωρίς ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε.

- Τροπολογία του ν. 4492/2017 του Δεκεμβρίου 2018 με την οποία θωρακίστηκε η εφαρμογή του για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες.

- Παράταση στη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τροπολογία το Δεκέμβριο του 2018, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να απλοποιηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

- Προώθηση της φέτας ΠΟΠ στις αγορές του εξωτερικού και σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σαν ΠΓΕ. «Με το Ελληνικό Γιαούρτι στην Τσεχία, υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη ύστερα από έντονη πίεση της ελληνικής πλευράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της φετινής Zootechnia, αφού διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετέχουν όλοι οι φορείς του κτηνοτροφικού και πτηνοτροφικού κλάδου.

Αναγνωρισμένο σημείο συνάντησης των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού και του πτηνοτροφικού κλάδου χαρακτήρισε τη Zootechnia η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας για μια έκθεση-πυρήνα παραγωγής. Υπογράμμισε δε το στοιχείο της καινοτομίας που έχει η φετινή διοργάνωση μέσω του Digital Greece: Zootechnia Edition, που φιλοξενεί start ups του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Την ιδιαίτερη βαρύτητα της Zootechnia για την Κεντρική Μακεδονία τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως η έκθεση αφορά τον βασικό κλάδο της οικονομίας του τόπου μας.

Την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη μιας έκθεσης που αφορά έναν κλάδο αρκετά παραμελημένο στην Ελλάδα, όπως τον χαρακτήρισε, αλλά με πολύ μέλλον, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στη Zootechnia.

Στα ενισχυμένα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη Zootechnia όλων των εποχών.  

Οι εκθέτες της 11ης Zootechnia ανέρχονται σε 988, έναντι 939 το 2017, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει, στεγασμένος και υπαίθριος, είναι επιφάνειας 16.663 τ.μ. έναντι 14.350 τ.μ. το 2017. Οι ξένοι άμεσοι εκθέτες της προέρχονται από 14 χώρες, ενώ συνολικά οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούν 41 χώρες, έναντι 37 το 2017. Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των ξένων προσκεκλημένων επισκεπτών, που ανέρχονται σε 380.

Αύριο στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης διοργανώνονται το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του «Από τον στάβλο στο πιάτο», το Συνέδριο για την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία, το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωϊκής Παραγωγής και η Ημερίδα «Βιοαέριο και Αγροτική Ανάπτυξη, Καινοτομίες, Τεχνολογίες και Προοπτικές». 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ