Skip to main content

Όταν το βουβαλίσιο γάλα συνάντησε τα Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων

Πίσω από τα Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων βρίσκεται ένα ζευγάρι, η Γεωργία Ανδρεάδου και ο Νίκος Γεωργίτσας, που τόλμησαν να πειραματιστούν όταν το βουβαλίσιο γάλα έκανε τα πρώτα του βήματα

Οι παπαρδέλες της από βουβαλίσιο γάλα κάνουν θραύση στο Ντουμπάι, ενώ το κριθαράκι της, οι χυλοπίτες και το κους κους της ταξιδεύουν σε Γερμανία και Σουηδία. Η εταιρεία «Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων» βάζει εδώ 15 χρόνια μια ξεχωριστή γευστική… πινελιά στα προϊόντα της, αξιοποιώντας το ντόπιο βουβαλίσιο γάλα.  

Σήμερα στην προϊοντική γκάμα του εργαστηρίου περιλαμβάνονται 20 κωδικοί –εκ των οποίων τέσσερις vegan, χωρίς αυγά και γάλα- ενώ σχεδιάζονται και νέοι. Στόχος δε, πέραν της διεύρυνσης της γεωγραφικής κάλυψης της εταιρείας σε περισσότερα σημεία ανά την Ελλάδα, είναι να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της και στο τουριστικό πεδίο. Για την ώρα τα παραδοσιακά ζυμαρικά της βρίσκονται στα ράφια ντελικατέσεν, παντοπωλείων και κρεοπωλείων, ενώ αξιοποιούνται και από πολλά εστιατόρια σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά.

Από την καπνοκαλλιέργεια στα παραδοσιακά ζυμαρικά  

Πίσω από το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών των Άνω Ποροΐων βρίσκεται ένα ζευγάρι, η Γεωργία Ανδρεάδου και ο Νίκος Γεωργίτσας, που τόλμησαν να πειραματιστούν σε μια περίοδο κατά την οποία το βουβαλίσιο γάλα μόλις που έκανε τα πρώτα του βήματα. Οι δυο τους ασχολούνταν χρόνια με την καπνοπαραγωγή, όταν όμως η εν λόγω καλλιέργεια άρχισε να φθίνει, αποφάσισαν να διερευνήσουν άλλα πεδία. Έχοντας διαθέσιμες τις εγκαταστάσεις τους, έκαναν έρευνα αγοράς, ψάχτηκαν και αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το γάλα από τα βουβάλια που διατηρούσε στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης η οικογένεια –ο πατέρας της Γεωργίας- χρησιμοποιώντας το ως πρώτη ύλη στα ζυμαρικά, ώστε να προσφέρουν κάτι νέο και καινοτόμο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η «Παραδοσιακά Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων», που στα 15 χρόνια της λειτουργίας της κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με μια διαφορετική γευστική πρόταση.



«Από την πρώτη στιγμή ψάξαμε πολύ το αντικείμενο των παραδοσιακών ζυμαρικών και ακόμα το ψάχνουμε, προσπαθώντας να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας συνεχώς» λέει στη Voria η Γεωργία Ανδρεάδου, σημειώνοντας πως στόχος τους ήταν αυτό το αγνό και παραδοσιακό που γεύεται η οικογένειά τους να μπορεί να το γευτεί και ο υπόλοιπος κόσμος. Σύμφωνα με την ίδια, πέρα από τη γευστική ιδιαιτερότητα που δίνει το βουβαλίσιο γάλα στα ζυμαρικά, τα προϊόντα του εργαστηρίου δεν έχουν συντηρητικά και είναι φρέσκα, καθώς παράγονται με βάση τη ζήτηση. «Όταν κάποιος τα δοκιμάζει, καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά στη γεύση και νιώθει και μια σύνδεση με την παράδοση» εξηγεί η Γεωργία Ανδρεάδου, που εδώ και λίγες ημέρες είδε το κριθαράκι του εργαστηρίου να βραβεύεται στην κατηγορία των ζυμαρικών των βραβείων Specialist Awards.