Skip to main content

Νέο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360ο» του Αναπτυξιακού Nόμου 4887/2022 με ενισχύσεις έως 75%

Προβλέπεται ενίσχυση μέχρι 75% με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης

Δημοσιεύθηκε το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360ο» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Προβλέπεται ενίσχυση μέχρι 75% με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.

Μέσω του συγκεκριμένου καθεστώτος αναμένεται να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων που δεν συγκαταλέγονται στους κλάδους για τους οποίους θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα. Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν ενδεικτικά κλάδους και υπηρεσίες όπως η εξόρυξη μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού υπό προϋποθέσεις, η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο κ.λπ., η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, οι υπηρεσίες γηπέδου, οι υπηρεσίες μηχανικών πλυντηρίων και υπηρεσιών σιδερωτήριων ρούχων, η δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και η παροχή υπηρεσιών οίκων ευγηρίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ, εκ των οποίων εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα λοιπά εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον

Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης για τις μικρές επιχειρήσεις (και τις μεσαίες σε Ροδόπη Έβρο και Ξάνθη), της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την αγορά και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου εξοπλισμού, τις τεχνικές και ειδικές εγκαταστάσεις, τα μεταφορικά μέσα της εντασσόμενης μονάδας, την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας, το μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας, συμβουλευτικές δαπάνες, αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση και δαπάνες για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις.

Στις διατάξεις του καθεστώτος εντάσσονται επενδυτικά σχέδια 50.000€ και άνω, ανάλογα το μέγεθος και τη νομική μορφή του δικαιούχου, με ανώτατα ποσοστά βάση του ακόλουθου αναθεωρημένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).

Στο παρόν καθεστώς δύναται να υπάγονται και επενδυτικά σχέδια για ενισχύσεις προς ΜΜΕ σύμφωνα με το άρθρο 17 του Γ.Α.Κ. και την παρ. 7 του άρθρου 30 του ν. 4887/2022, όπως προστέθηκε με το άρθρο 71 του ν. 4949/2022 για τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων του Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:

•    Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων της παρ. 3 του Άρθρου 10 της προκήρυξης, το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο εκατό τοις εκατό (100%) του ανώτατου ορίου εκτός της περ. ββ (κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα) που χορηγείται στο ενενήντα τοις εκατό (90%).

•    Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα κίνητρα χορηγούνται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια των ειδικών κατηγοριών της παρ. 3 του Άρθρου 10 της προκήρυξης τα ανωτέρω κίνητρα χορηγούνται στο 100% του ανώτατου ορίου εκτός της περ. ββ (κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα) που χορηγείται στο ενενήντα τα εκατό (90%).

Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων, σύμφωνα με την παρ. 3 του Άρθρου 10 της προκήρυξης,  χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων τα οποία:

α. Υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:

αα. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,

αβ. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,

αγ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.

αδ. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Αε. Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, (Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης)

β. υλοποιούνται :    

βα. σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των

Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,

ββ. σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,

γ. αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% του ΧΠΕ και αντίστοιχα για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό της φορολογικής.

Ειδικά στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, παρέχεται και το κίνητρο της επιχορήγησης, σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τριάντα τοις εκατό (30% για τις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης, του προβλεπόμενου ποσοστού ενίσχυσης με τα υπολειπόμενα ποσοστά φορολογικής απαλλαγής να διαμορφώνονται σε σαράντα τοις εκατό (40%) και εβδομήντα τοις εκατό (70%) αντίστοιχα.

Ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο

1α. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€), για όλα τα είδη ενισχύσεων, ήτοι της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής ή της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

β. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων δεν μπορεί να υπερβεί:

i) τα τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000€) για τις ενισχύσεις της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και

ii) τα πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000€) για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

γ. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων του άρθρου 7 δεν μπορεί να υπερβεί τις 300.000€

2α. Το ανώτατο όριο των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000€) για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνδυασμού των ενισχύσεων και υπολογίζεται με την εξής σειρά: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης  (εφόσον ζητείται με την επενδυτική πρόταση), φορολογική απαλλαγή.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων είναι η 9η Ιανουαρίου 2023 και η ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 10η Απριλίου 2023.

Επιμέλεια άρθρου: Noisis Α.Ε