Skip to main content

Νέο παραλήρημα Τσελίκ: Οι Έλληνες τρυπούν βάρκες και αφήνουν ανθρώπους να πεθάνουν

Πυρά του εκπροσώπου του AKP κατά της Ελλάδας

Με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε σήμερα, Δευτέρα η Τουρκία διά στόματος του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ ο οποίος κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την χώρα μας ότι «μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων» και πως «σκοτώνει πρόσφυγες».

Λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, η τουρκική πλευρά έφερε ξανά στο προσκήνιο το μεταναστευτικό κατηγορώντας την Ελλάδα ότι στέλνει πρόσφυγες στα ιταλικά και τα τουρκικά ύδατα και ότι σκοτώνει ανθρώπους, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Πρόσφατα, ένα σκάφος με 600 μετανάστες βυθίστηκε ενώ η Ελληνική Ακτοφυλακή προσπαθούσε να το απωθήσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ή στα ιταλικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με άλλες. Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή έρευνας για το θέμα αυτό και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι» ανλεφερε ο Τσελικ και πρόσθεσε:

«Οι Έλληνες τρυπούν βάρκες και αφήνουν ανθρώπους να πεθάνουν. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτήν τη φορά οι ενέργειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής θα πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας ανθρώπων. Η Ελληνική Ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».

Επίσης, κατηγόρησε ΗΠΑ και Ε.Ε «ότι κάνουν κοινές ασκήσεις με τους Ελληνοκύπριους τους δίνουν κάποιες ένοπλες ικανότητες πρέπει να το σταματήσουν αυτό».
Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε επίσης και στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας πως «δεν είναι αρκετό η Σουηδία να βγάζει νόμους, πρέπει να δούμε και την εφαρμογή».

Συγκεκριμένα, είπε: «Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να  δείχνουν και πράξεις.. Δεν είναι αρκετό η Σουηδία να βγάζει νόμους , πρέπει να δούμε και την εφαρμογή. Μέχρι σήμερα Δεν μας έδωσαν μέλη που είχαν σχέση με την τρομοκρατία, αλλά με ναρκωτικά. Κάποιοι εφαρμόζουν έμμεσα και άμεσα εμπόδια και εμπάργκο στο ΝΑΤΟ. Κανένας δεν πρέπει να κατηγορεί την Τουρκία σε περίπτωση που θα ψάξει εναλλακτικές. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Δεν θα αποφασίσουμε για την εθνική μας ασφάλεια σύμφωνα με τα καπρίτσια κάποιων γερουσιαστών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι μια κακομαθημένη στάση που προκαλεί κίνδυνο και στην ασφάλεια το ΝΑΤΟ».
«Πυρά» σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τα F-16

Επίσης, εξαπέλυσε απειλές κατά των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο ζήτημα των F-16. Ο εκπρόσωπος του AKP προειδοποίησε ότι «Αν επιχειρούν να εφαρμόσουν έμμεσο ή άμεσο εμπάργκο στην Τουρκία δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα παρά να απειλούν την κοινή ασφάλεια. Δεν πρέπει να κατηγορούν την Τουρκία αν θα επιχειρήσει να ψάξει εναλλακτικές αφού προσπαθούν να εμποδίσουν έμμεσα η άμεσα να προμηθευτεί οπλικά συστήματα για την εθνική της ασφάλεια. Αυτά εμείς τα θέλουμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για την κοινή ασφάλεια. Η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος. Δεν θα αποφασίσουμε για την εθνική μας ασφάλεια, σύμφωνα με τα καπρίτσια κάποιων γερουσιαστών που έχουν σχέση με κάποια λόμπι» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Για τις ανάγκες τις Αεροπορίας μας και τις άλλες ανάγκες μας, δεν υπάρχει καμία αντικειμενική στάση των γερουσιαστών. Αυτό είναι μια κακομαθημένη στάση που φέρνει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ» κατέληξε.