Skip to main content

NYTimes: Μήνυση κατά της Microsoft και της OpenAI

Ο εκδoτικός κολοσσός λέει ότι τα εργαλεία AI χρησιμοποιούν το περιεχόμενό του χωρίς άδεια

Μήνυση εναντίον της Microsoft και της Open AI κατέθεσαν οι New York Times,  για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, πυροδοτώντας μια νομική διαμάχη για τις τεχνολογίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης με εκτεταμένες επιπτώσεις για το μέλλον των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Στη μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη, οι Times ανέφεραν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύτηκαν το περιεχόμενό τους χωρίς άδεια για να δημιουργήσουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου chatbot ChatGPT του OpenAI και του Copilot της Microsoft. Τα εργαλεία εκπαιδεύτηκαν σε εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου των Times, ανέφερε η μήνυση, και βασίζονται σε αυτό το υλικό για να παρέχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις των χρηστών.

Η νομική αυτή διαδικασία ανοίγει ένα νέο μέτωπο σε μια πολυετή μάχη μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης για τα οικονομικά του Διαδικτύου, φέρνοντας έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της βιομηχανίας ειδήσεων απέναντι στους πρωτοπόρους ενός νέου κύματος τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Και σύμφωνα με τους Times,  η μήνυση έρχεται μετά από μήνες εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών που απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Πηγές αποκλειστικότητας

Στην καταγγελία τους, οι Times αναφέρουν ότι πιστεύουν πως είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αποκλειστικών πληροφοριών για το OpenAI και τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους εκτρέπουν την κυκλοφορία που διαφορετικά θα πήγαινε στις ιδιοκτησίες ιστού των Times, στερώντας από την εταιρεία έσοδα από διαφημίσεις, αδειοδοτήσεις και συνδρομές, ανέφερε η αγωγή.

Οι Times ζητούν αποζημίωση, και καλούν το δικαστήριο να διατάξει τις εταιρείες τεχνολογίας να μην χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους και να καταστρέψουν σύνολα δεδομένων που περιλαμβάνουν  το έργο των Times.

«Η δημοσιογραφία της Times είναι δουλειά χιλιάδων δημοσιογράφων, των οποίων η απασχόληση κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως», ανέφεραν οι Times στην καταγγελία τους. «Οι κατηγορούμενοι απέφυγαν ουσιαστικά να ξοδέψουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που επένδυσαν οι Times για τη δημιουργία αυτού του έργου παίρνοντάς το χωρίς άδεια ή αποζημίωση».

Οι Times ζήτησαν να γίνει δίκη με ένορκους στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που κατασκευάζουν εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης έχουν υποστηρίξει γενικά ότι το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στο ανοιχτό διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των τεχνολογιών τους σύμφωνα με μια νομική διάταξη που ονομάζεται «δίκαιη χρήση», η οποία επιτρέπει τη χρήση υλικού πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς άδεια σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Ορθή χρήση»

Στη μήνυσή τους, οι Times ανέφεραν ότι το επιχείρημα της ορθής χρήσης δεν πρέπει να ισχύει, επειδή τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εμφανίσουν, σχεδόν αυτολεξεί, μεγάλα κομμάτια κειμένου από άρθρα ειδήσεων των Times.

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τη μελέτη ζητημάτων που εγείρονται από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της «χρήσης υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης».

Ήδη, ορισμένοι εκδότες, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press και του Axel Springer, του εκδότη ιστότοπων όπως το Politico και το Business Insider, έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες για την άδεια χρήσης του περιεχομένου τους στο OpenAI.

Οι Times ανέφεραν ότι επικοινώνησαν με τη Microsoft και το OpenAI τον Απρίλιο για να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια εμπορική συμφωνία. «Ο στόχος των Times κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν να διασφαλίσει ότι έλαβε δίκαιη αξία για τη χρήση του περιεχομένου τους, να διευκολύνει τη συνέχιση ενός υγιούς οικοσυστήματος ειδήσεων και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας GenAI με υπεύθυνο τρόπο που ωφελεί την κοινωνία και υποστηρίζει ένα καλά ενημερωμένο κοινό. », ανέφερε η εταιρεία στην καταγγελία της.

Οι Times ανέφεραν άλλες συμφωνίες που συνήψαν με μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος