Skip to main content

Γιατί οι αγορές και οι μετοχές αντιστέκονται στην τρομοκρατία

Με ψυχραιμία αντιδρούν οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική μετά το χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Η τιμή του χρυσού, διεθνώς, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα(αρχής γενομένης από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και μετά) κατά 1%. Λογικό, θα μπορούσε να πει κανείς, γνωρίζοντας πως αντιδρά η συγκεκριμένη αγορά: Με τη λογική του “καταφυγίου”. Τελευταία δε η ζήτηση του αυξάνει έτι περαιτέρω, αν και θα περίμενε κανείς ότι μετά την απομάκρυνση του πρώτου τρομοκρατικού “κύματος”, η κατάσταση θα ισορροπούσε. Ωστόσο, στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το γεγονός πάντως δεν προκαλεί απορία. Αντιθέτως, το παράλογο της όλης ιστορίας είναι η ψυχραιμία με την οποία αντιδρούν οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την πρώτη εβδομάδα μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, σχεδόν στο σύνολο τους οι δείκτες ήταν πράσινοι. Και το ίδιο ίσχυσε και για τις ΗΠΑ.

Λίγο ως πολύ, η ίδια εικόνα επικράτησε στα ταμπλό και κατά την δεύτερη εβδομάδα, μετά το χτύπημα. Ενδεχομένως, κάπως οι αγορές να “ίδρωσαν”, ωστόσο, δεν έχασαν σχεδόν ποτέ το μομέντουμ. Στην ίδια λογική κινήθηκε και το Χρηματιστήριο Αθήνων, κατά το μάλλον ή ήττον, αν και δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πώς ερμηνεύεται όλη αυτή η στάση; “Ως αντίσταση στους τρομοκράτες και στα χτυπήματα τους”, μας είπε έμπειρος χρηματιστής. Και όντως, κάπως έτσι θα πρέπει να είναι, καθώς άλλη λογική εξήγηση δεν φαίνεται να υπάρχει.