Skip to main content

Ο ΔΟΑΕ ζητά καλύτερη πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη του ΔΟΑΕ επιθεώρησαν διάφορες τοποθεσίες του πυρηνικού σταθμού

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) ζήτησε σήμερα να έχει πρόσβαση σε όλα τα κτήρια του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού, για να «επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν νάρκες ή εκρηκτικά εκεί».

«Καθώς η ένταση και η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνονται στην περιοχή, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύσουν τα γεγονότα επί τόπου», με «ανεξάρτητο και αντικειμενικό» τρόπο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι του ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του.

Είναι «κρίσιμης σημασίας να εξακριβώνουμε την τρέχουσα κατάσταση» τη στιγμή που οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν «προβοκάτσιες» ή «επιθέσεις», τόνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη του ΔΟΑΕ επιθεώρησαν διάφορες τοποθεσίες του πυρηνικού σταθμού «χωρίς να έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ίχνη ναρκών ή εκρηκτικών».

Ωστόσο ο Οργανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις στέγες των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες 3 και 4 ή ακόμη και σε ορισμένες περιοχές του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.

Η στρατιωτική παρουσία «φαίνεται αμετάβλητη», τόνισε ο ΔΟΑΕ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει πρόσφατα βομβαρδισμούς εκεί κοντά.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα χθες Τρίτη ότι προετοίμασε μια «προβοκάτσια» στο σημείο, ενώ η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι η εχθρική χώρα σχεδιάζει μια «επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό.