Skip to main content

Ο Έντι Ράμα με νόμο θα γίνει… ιδιοκτήτης της αλβανικής επικράτειας

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συστήσει μία κρατική επιχείρηση η οποία θα αναλάβει ως ιδιοκτήτρια να διαχειρίζεται για επενδύσεις τα δημόσια ακίνητα

Είναι απορίας άξιον το γεγονός, ότι ο Έντι Ράμα ενώ θεωρητικώς πιέζεται να εξαλείψει την διαφθορά στην χώρα του, που βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των διεφθαρμένων χωρών της Ευρώπης, πράττει ανενόχλητος τα εντελώς αντίθετα.

Μέχρι προ ολίγων μηνών, ο τότε Πρέσβης στην Αλβανία, Ντόναλντ Λου, εθεωρείτο ο πάτρωνας της λειτουργίας των μαφιόζικων μηχανισμών στην Αλβανία, και μετά την υποτιμητική μετάθεσή του στην Κιργιζία, είχε γίνει πιστευτό ότι κάποια πράγματα θα άλλαζαν. Απεναντίας. Ο Έντι Ράμα προχωρεί ακάθεκτος στους σχεδιασμούς του, με την υποστήριξη των σκοτεινών κέντρων που τον προστατεύουν, και δεν το κρύβουν.

Προ ημερών, είχα αναφερθεί στο "σατανικό" σχέδιο, με το οποίο ελεύθερα το κράτος υφαρπάζει περιουσίες πολιτών, από όσους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Με δεδομένο ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι κάτι άγνωστο στην Αλβανία, και με δεύτερο δεδομένο ότι η "χρυσή γη" βρίσκεται στην περιοχή της Β. Ηπείρου που βρέχεται από την Αδριατική, οι υφαρπαγείσες περιουσίες ανήκουν στους Βορειοηπειρώτες.

Σημειώνεται, ότι σε διπλανά οικόπεδα που κατέχονται από Αλβανούς -και παρανόμως, επειδή εμφάνισαν φωτοαντίγραφα από Αρχεία της ΚΠολης, τα οποία τα αλβανικά Δικαστήρια δέχθηκαν ως αυθεντικούς τίτλους ιδιοκτησίας- εκεί τα ακίνητα παραμένουν στους "ιδιοκτήτες" Αλβανούς.

Τώρα, ο Εντι Ράμα προχώρησε περισσότερο και ετοίμασε ένα επικίνδυνο "σχήμα" για την χρήση των δημόσιων περιουσιών, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα παράλια και στις υπόλοιπες δημόσιες περιουσίες της χώρας, προς όφελος των "πελατών" του και για άλλες επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συστήσει μία κρατική επιχείρηση επονομαζόμενη "Αλβανική Εταιρία Επενδύσεων", η οποία θα αναλάβει ως ιδιοκτήτρια να διαχειρίζεται και να χρησιμοποιεί για επενδύσεις όλα τα δημόσια ακίνητα της χώρας. Ο αλβανικός ιστότοπος Exit.al έχει αναλύσει το σχέδιο νόμου -που μετέφερε στα ελληνικά η Ximara- για την σύσταση αυτής της εταιρίας, που έχει προετοιμαστεί υπό πλήρη έλλειψη διαφάνειας και έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, όπως απαιτεί ο Νόμος, χωρίς πολλή φασαρία για να μην προσελκύσει την προσοχή του κόσμου.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Η Εταιρία έχει αντικειμενικό σκοπό: Την αποτελεσματική χρήση της δημόσιας περιουσίας και δημιουργεί επενδύσεις κάνοντας χρήση κρατικών και / ή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο τεχνικός και γενικόλογος όρος «αποτελεσματική χρήση» σημαίνει, ότι θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση ή θα δοθούν σε ιδιώτες για επενδύσεις.

Προσέξτε τώρα. Αυτή η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες επενδυτές, ή η ντε φάκτο αρπαγή τους, θα γίνει χωρίς καμία επίβλεψη και παρακάμπτοντας κάθε νομική πρόβλεψη. Ο προτεινόμενος από την Κυβέρνηση νόμος εξαιρεί την Αλβανική Εταιρία Επενδύσεων από τους κανόνες δημόσιων διαγωνισμών και της δίνει πλήρη ανεξαρτησία για να αποφασίζει ποιες επενδύσεις και σχέδια θα αναλαμβάνει.

Το άρθρο 3, το οποίο ορίζει τις αρχές που πρέπει να καθορίζουν την δράση της Εταιρίας, στο σημείο Β’ ορίζει ότι ως πρώτη αρχή της δραστηριότητας της «την ανεξαρτησία στην λήψη αποφάσεων, στην λειτουργική εκτέλεση και πρόταση σχεδίων». Ενώ το άρθρο 12 εξαιρεί την Αλβανική Εταιρία Επενδύσεων από τους νόμους σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι, οι διοικητές της Εταιρίας ντε φάκτο και ντε φάκτο ο Πρωθυπουργός Ράμα θα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την δημόσια περιουσία για κάθε λογής επένδυση που αυτός θέλει χωρίς να εμποδίζεται ή να περιορίζεται από κανέναν και θα μπορεί να τις πραγματοποιεί με συνεργασία, συνιδιοκτησίας, παραχώρησης έργου ή συνεταιρισμού με οποιοδήποτε επιθυμεί, χωρίς καμία τυπική διαδικασία επιλογής και θα μπορεί να τις εκτελέσει με σχεδιαστές, κατασκευαστές και κάθε είδους εκτελεστή έργου που επιθυμεί αυτός.

Η Εταιρία θα διοικείται και θα επιβλέπεται πρακτικά μόνο από τον Πρωθυπουργό με μία χούφτα ανθρώπων που εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα ή συμφέροντα. Φαίνεται, ότι με την Αλβανική Εταιρία Επενδύσεων ο Εντι Ράμα έφτιαξε την "εταιρία του", η οποία έχει στην ιδιοκτησία της τις μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες της χώρας. Τώρα ο Ράμα θα μπορεί να μπαίνει σε συμφωνίες ή ξεκάθαρα παζάρια με τους άλλους ολιγάρχες και όχι, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, μέσω κρυφών παζαριών.

Με την "Εταιρία" ο Εντι Ράμα θα καταστεί ντε φάκτο ο μεγαλύτερος ολιγάρχης στην Αλβανία και ο μεγαλύτερος συνέταιρος όλων υπόλοιπων των ολιγαρχών.