Skip to main content

Ο Ίλον Μασκ προσέλαβε στην SpaceX 14χρονο απόφοιτο Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

Ο 14χρονος Κάιραν Κουάζι πέρασε από συνέντευξη για μια θέση εργασίας στην Starlink, το τμήμα δορυφορικού διαδικτύου της εταιρείας διαστημικών πτήσεων SpaceX του Ίλον Μασκ

Ο 14χρονος Κάιραν Κουάζι είναι ο νεότερος απόφοιτος στην 172χρονη ιστορία του Πανεπιστημίου Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και ο 6ος μικρότερος σε ηλικία απόφοιτος κολεγίου στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Oldest.org. Τον επόμενο μήνα ο Κουάζι θα γίνει και ο νεότερος εργαζόμενος της SpaceX.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Κουάζι μιλούσε με πλήρεις προτάσεις σε ηλικία μόλις δύο ετών. Άκουγε το National Public Radio στο νηπιαγωγείο και μιλούσε στους δασκάλους και τους συμμαθητές του για τις ιστορίες που άκουγε, σύμφωνα με τους Los Angeles Times. Σε ηλικία 9 ετών, υποβλήθηκε σε τεστ που έδειξαν ότι η νοημοσύνη του βρισκόταν στο 0.01% του γενικού πληθυσμού.

Ο Κουάζι ένιωθε πως το σχολείο δεν είχε να του προσφέρει κάτι παραπάνω και οι δάσκαλοι, ο παιδίατρος και οι γονείς του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμβατική εκπαίδευση δεν επαρκούσε. Ο 9χρονος γράφτηκε στο κοινοτικό κολέγιο Las Positas όπου εργάστηκε και ως καθηγητής και μάλιστα ήταν περιζήτητος. Δύο χρόνια αργότερα μεταγράφηκε στο Τμήμα Επιστήμης των υπολογιστών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας. Την ίδια περίοδο, κατά τη διάρκεια πρακτικής άσκησης στο ερευνητικό εργαστήριο της τεχνολογικής εταιρείας Intel, ο Κουάζι ήρθε σε επαφή με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Στο πανεπιστήμιο ένιωσε πως μάθαινε στο επίπεδο που έπρεπε να μαθαίνει, όπως δήλωσε στους Los Angeles Times. Είπε επίσης ότι η εμπειρία του ήταν σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική και χαλάρωνε παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Περνούσε μέρος του ελεύθερου χρόνου του διαβάζοντας κυρίως τα βιβλία του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Ντικ και του δημοσιογράφου Μάικλ Λούις, συγγραφέα του «The Big Short» που έγινε και ταινία και διαπραγματεύεται την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ο Κουάζει υπήρξε επίσης μέλος της συγκλήτου των φοιτητών.

«Δεν έχω να το συγκρίνω με κάτι άλλο ώστε να πω, “Ω, αυτό είναι διαφορετικό. Αλλά πραγματικά το ευχαριστήθηκα – έκανα πολλούς στενούς φίλους», είπε για την εμπειρία του.

 

Πρόσφατα, ο Κουάζι πέρασε από συνέντευξη για μια θέση εργασίας στην Starlink, το τμήμα δορυφορικού διαδικτύου της εταιρείας διαστημικών πτήσεων SpaceX του Ίλον Μασκ.

Ο Κουάζι και η μητέρα του σχεδιάζουν να μετακομίσουν από την Σάντα Κλάρα στο Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον, ώστε να είναι κοντά στη δουλειά του.

«Αφήνει τη ζωή της για να μείνει μαζί μου στην Ουάσιγκτον», είπε ο 14χρονος για τη μητέρα του, την οποία χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του. «Της είμαι αιώνια ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κουάζι ελπίζει ότι τώρα που η ιστορία του έγινε viral, θα πειστούν οι ηγέτες σε σημαίνουσες θέσεις να αμφισβητήσουν τις προκαταλήψεις και τις παρανοήσεις τους».

«Ελπίζω ότι θα μπορέσω να ανοίξω την πόρτα σε περισσότερους ανθρώπους σαν εμένα», δήλωσε.

 

Ωστόσο, όταν ανακοίνωσε την πρόσληψή του στην Space X σε ανάρτησή του στο LinkedIn, η πλατφόρμα τον ενημέρωσε πως «κατέβασε» τη σελίδα του γιατί δεν είναι ακόμη 16 ετών.