Skip to main content

Ο κλάδος γούνας έχασε 320 εκατ. δολάρια πωλήσεις σε μία διετία

«Καπνός» το 80% των συνολικών πωλήσεων - Η ΔΕΘ- Helexpo υποστηρίζει την Διεθνή Έκθεση Καστοριάς και την «ολική επαναφορά» του κλάδου.

Την υποστήριξη της ΔΕΘ - Helexpo για την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, εξασφάλισε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», που επιχειρεί να ανακάμψει από την μεγάλη κρίση της τελευταίας διετίας που του στοίχισε το 80% των συνολικών πωλήσεων, ήτοι περί τα 320 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι ενεργές επιχειρήσεις γουνοποιΐας δεν ξεπερνούν τις 500 από τις εγγεγραμμένες 1.250, με τις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων να έχουν μειωθεί στις 80 από 120 προ διετίας.

Σήμερα στο εκθετήριο - δημοπρατήριο γούνας Καστοριάς, οι διοικήσεις των δύο φορέων, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας βάσει του οποίου η ΔΕΘ - Helexpo, από την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας που θα πραγματοποιηθεί 4-7 Μαΐου 2017, συμπράττει με τον «Προφήτη Ηλία» σαν τεχνικός σύμβουλος της διοργάνωσης που στόχος είναι να διεθνοποιηθεί ακόμη περισσότερο.



Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο κλάδος, εξαγωγικός καθαρά, με τις διεθνείς πωλήσεις να αντιπροσωπεύουν το 99% των πωλήσεων, δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα επειδή είχε στραφεί κατά κύριο λόγο στη ρωσική αγορά, η οποία κάμφθηκε εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία, της κάμψης του ρουβλίου και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Όμως η ρωσική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και από το 2017 οι γουνοποιοί ελπίζουν σε σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για αύξηση των εξαγωγών στο σύνολο της διεθνούς αγοράς προσαρμοζόμενοι στις σύγχρονες επιταγές της μόδας παράγοντας και φασόν για μεγάλους οίκους του εξωτερικού.

Ο κ. Κορεντσίδης, τόνισε ότι η Καστοριά και περιοχή Βοΐου είναι το μόνο παραγωγικό κέντρου γούνας στο Δυτικό κόσμο, που οπωσδήποτε και για λόγους ποιότητας προϊόντος, δεν ανταγωνίζεται την Κίνα.

Πάντως ο κλάδος, που την τελευταία οκταετία καθετοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με τη δημιουργία μονάδων εκτροφής, δεν οφελήθηκε στον αναμενόμενο βαθμό καθώς τα περίπου 1,5 εκατομμύρια γουνοδέρματα που παράγονται στη Δυτική Μακεδονία δεν ικανοποιούν συνολικά σε ποσότητα αλλά και ποιότητα τις επιχειρήσεις γουνοποιΐας.

Από πλευράς της η ΔΕΘ - Helexpo, στο πλαίσιο της πολιτικής της για στήριξη των δυναμικών εξαγωγικών κλάδων της εθνικής οικονομίας, μέσω περιφερειακών εκθέσεων, είναι πρόθυμη και έτοιμη να υποστηρίξει την Έκθεση Γούνας Καστοριάς, την έκθεση ενός κλάδου που τις δεκαετίες 1970 - 1980, ήταν το δεύτερο συναλλαγματοφόρου εθνικό προϊόν, μετά τη ναυτιλία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.



Τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος τόνισε την ιστορική σχέση της ΔΕΘ με την Καστοριά και τον κλάδο γουνοποιών, καθώς οι Καστοριανοί γουναράδες είχαν συμμετάσχει στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1926, ενώ η Έκθεση Γούνας ήταν η πρώτη κλαδική έκθεση που διοργάνωσε ο εθνικός εκθεσιακός φορέας.

Η συνεργασία μεταξύ Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και ΔΕΘ - Helexpo άρχισε πριν ακόμη υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας, από την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο 2016, όταν τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία. Οι Καστοριανοί είχαν ξεχωριστή θέση και στην τελευταία έκθεση τουρισμού, την Philoxenia, ενώ τον Ιανουάριο 2017, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο «Βελλίδειο», μία παρουσίαση της 42ης Γούνας που θα συνδυαστεί με επίδειξη γουναρικών.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θα είναι πιο διευρυμένη και πέραν της έκθεσης γούνας Καστοριάς, θα προωθηθεί σε όλα τα δυνατά επίπεδα, όπως στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Σεπτεμβρίου 2017, που θα έχει τιμώμενη χώρα την Κίνα.

Ο κ. Ποζρικίδης πρόσθεσε ότι η ΔΕΘ - Helexpo, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθεσιακής Βιομηχανίας, UFI, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήριο Μακεδονίας που θα κάνει το auditing, θα υποστηρίξει την προσπάθειας της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς να γίνει μέλος του φορέα.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo κ. Αλεξ. Τσαξιρλής και ο πρόεδρος της Α.Ε. «Προφήτης Ηλίας» κ. Ι. Μιχαηλίδης, τόνισας ότι θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου των γουνοποιών και με άλλες διοργανώσεις, σχετικές με τον κλάδο, όπως ήταν η φετινή Fur Shopping Festival του Νοεμβρίου.