Skip to main content

Ο Κυριάκος, οι μουτζαχεντίν και οι εκστρατείες

Στην τελική ευθεία προς τις δεύτερες – και κρισιμότερες – κάλπες, τα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων ένα πράγμα, κυρίως, κάνουν: να στεγανοποιούν τις δυνάμεις τους. Ο κανόνας που βρίσκει εφαρμογή τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι: «ό,τι πήραμε – πήραμε, μην χάσουμε τώρα». Και ο «Τειρεσίας», που ως γνωστόν διαθέτει το... χάρισμα, μπορεί να σας το βεβαιώσει.

Πάρτε, για παράδειγμα, τους «άνετους» της ΝΔ. Βλέπουν ότι οι διαρροές προς τα δεξιά τους μπορεί να τους στερήσουν το όνειρο της δεύτερης τετραετίας (και της αυτοδυναμίας) και τρελαίνονται. Εξ ου και η «επιστράτευση» σχεδόν όλων των προβεβλημένων στελεχών τους και οι στοχευμένες «αποστολές» τους, κυρίως, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που έχει αποφασισθεί από τα κεντρικά της ΝΔ και εξελίσσεται. Στόχος τους; Τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και ειδικότερα η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Μέχρι και η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε την Κρήτη και τα Χανιά, παραμονές της κάλπης, και βρέθηκε στην Κομοτηνή. Εννοείται δε ότι για τον σκοπό αυτόν θα δραστηριοποιηθεί έντονα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως «κερασάκι στην τούρτα», που αποτελείται από τους Μάκη Βορίδη και Θάνο Πλεύρη, μέχρι τους Κυριάκο Πιερρακάκη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ο οποίος, λόγω κι εντοπιότητας, γνωρίζει και καλά τις ιδιομορφίες της Βόρειας Ελλάδας).

Ο δε Άδωνις θα αναλάβει την πιο ιδιαίτερη αποστολή: Θα πάει σήμερα στο Όρος, αντί του Μητσοτάκη, για να προσευχηθεί και με την ευκαιρία να πει ένα – δυο λογάκια με μοναχούς σε συγκεκριμένες σκήτες, οι οποίοι, όταν δεν προσεύχονται, δίνουν «γραμμές». Θου Κύριε, δηλαδή.

Γενικώς, η ΝΔ θα κάνει ό,τι της περνά από το χέρι για να συμπιέσει την ροή ψηφοφόρων προς τους δυο παραπάνω κομματικούς σχηματισμούς αλλά ειδικά προς τη Νίκη. Εξ οι κι ανεβαίνουν λοιπόν στη Βόρειο Ελλάδα δεξιά στελέχη της, για να τους μιλήσουν στη γλώσσα τους, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν το πραγματικό DNA τους κλπ, κλπ. Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα μετρήσεις είναι ότι δύσκολα θα αποκολληθεί (μεγάλο) τμήμα των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου ιδιότυπου κόμματος από τον κορμό του. Οι ψηφοφόροι τους είναι κάτι σαν μουτζαχεντίν. Αποφασισμένοι, πώς το λένε και δεν καταλαβαίνουν από τίποτα ή τουλάχιστον κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Ο «Τειρεσίας», όμως, έχει την εντύπωση ότι η εικόνα που περιγράφεται παραπάνω, μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο την Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου. Γιατί «ψαρεύει» από την ίδια δεξαμενή ψήφων με τη Νίκη. Ο λόγος; Μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαίτερα, από τη στιγμή που σ' αυτές τις κάλπες θα κάνουν την εμφάνιση τους κι άλλοι σχηματισμοί του χώρου, που στις πρώτες δεν έδωσαν το παρόν...