Skip to main content

Ο «Mr Bitcoin» πιέζει για την ανταλλαγή του με τον δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική το 2017 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022

Ένας Ρώσος που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ πιέζει για να συμπεριληφθεί σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Η προσπάθεια είναι ανάλογη με αυτήν που έκανε ο Βίκτορ Μπουτ, ο καταδικασμένος Ρώσος έμπορος όπλων που απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την αθλήτρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ. Ο δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, συνιδρυτή ενός δημοφιλούς ανταλλακτηρίου bitcoin, εξέθεσε τις προθέσεις του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ γνωστός και ως «Mr Bitcoin» που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, συνελήφθη πριν έξι χρόνια στην Ελλάδα, ενώ παραθέριζε στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων Ο ίδιος αρνείται ότι υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου. Την έκδοσή του διεκδικεί και η Ρωσία, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Ο Βίνικ δεν αποδεχόταν ούτε αυτές τις κατηγορίες, αλλά συναινούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου έλεγε ότι θα έχει δίκαιη δίκη. 

Προσπαθώντας να αποτρέψει την έκδοσή του, ο Βίνικ είχε καταθέσει δύο αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2019 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2022 που πάντως δεν εξετάστηκαν. 

Η προσπάθεια του Βίνικ αναδεικνύει ορισμένες από τις κρίσιμες δυναμικές στις διεθνείς ανταλλαγές κρατουμένων, ένα φαινόμενο που έχει γίνει πρόσφατα εντονότερο καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες χώρες που κρατούν Αμερικανούς πολίτες. Ένας εξ’΄αυτών στην Ρωσία είναι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία η Journal και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνται σθεναρά. Ένας άλλος κρατούμενος Αμερικανός πολίτης είναι ο Πολ Γουίλαν, στέλεχος εταιρικής ασφάλειας και πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, ο οποίος κρατείται από τα τέλη του 2018. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία το 2020 σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών την οποία οι ΗΠΑ απέρριψαν ως προσχηματική. 

Παρατηρητές θεωρούν ότι οι ανταλλαγές «ενός αντί ενός» με τη Ρωσία είναι ο πιθανότερος τρόπος για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στην πατρίδα τους, μια εκτίμηση που ενισχύεται από την περίπτωση της σταρ του γυναικείου μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ που κρατήθηκε για σχεδόν 10 μήνες με κατηγορίες για ναρκωτικά. Αυτή ήταν μια στρατηγική που ακολουθήθηκε από τον Μπουτ, τον Ρώσο επιχειρηματία που καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για εμπόριο όπλων, ο οποίος ανταλλάχθηκε για την Γκράινερ στο Άμπου Ντάμπι. 

Οι ΗΠΑ ήταν κάποια στιγμή πρόθυμες να ανταλλάξουν τον Βίνικ με την Γκράινερ, δήλωσε ο δικηγόρος του στη νέα δικαστική κατάθεση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν με τον συνήγορο υπεράσπισης για να εξακριβώσουν αν ο Βίνικ επιθυμούσε όντως να ανταλλαγεί. Ο συνήγορος υπεράσπισης ενημερώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητήσαν την Γκράινερ, αλλά η ανταλλαγή πήρε διαφορετική τροπή», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη: «Υπάρχουν περίπου 60 Ρώσοι στη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατηγορίες είναι αμφίβολες».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι ανοικτές σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και άλλες χώρες που κρατούν υπό κράτηση Ρώσους πολίτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία, αν και μια πολυμερής συμφωνία θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να εκτελεστεί.

Πηγή: Καθημερινή, Wall Street Journal