Skip to main content

Ο όμιλος που εκπαιδεύει τους νέους πανελλαδικά εδώ και μισό αιώνα

Πώς ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΜΗ έφτασε από τις τεχνικές σχολές του 1972 να είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας πανελλαδικά.

Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενός κραταιού εκπαιδευτικού ομίλου, διαγράφηκαν πριν από 46 χρόνια. Τότε ιδρύθηκαν οι τεχνικές σχολές του ΑΚΜΗ, προσφέροντας σημαντικό εύρος ειδικοτήτων, σε όσους υποψηφίους ήθελαν να ειδικευτούν στα τεχνικά επαγγέλματα. Ιδρυτές του, το ζεύγος Ροδόπουλου, Κωνσταντίνος και Καλλιόπη.

Ακολούθησε το Παιδαγωγικό Εργαστήριο Βρεφονηπιακών Ελευθέρων Σπουδών, το οποίο αναλάμβανε την εκπαίδευση των βρεφονηπιοκόμων και των παιδαγωγών προσχολικής αγωγής.

Η πρώτη ιδιωτική Σχολή Επαγγελματιών Υγείας

Το 1985, ο όμιλος ΑΚΜΗ αποτέλεσε τον πρώτο ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα, ο οποίος δημιούργησε Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Επί της ουσίας, η συγκεκριμένη συνεργασία σκιαγραφούσε την επιχειρηματική φιλοσοφία που ακολούθησαν οι ιδρυτές του, βασισμένη σε συνεργασίες με φορείς και επαγγελματίες εγνωσμένης αξίας ανά εκπαιδευτική κατεύθυνη. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης chef, Αlain Ducasse, διοργανώνοντας σεμινάρια μαγειρικής. Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συνεργάζεται επίσης με καταξιωμένους επαγγελματίες, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Σωτήρης Κοντιζάς και αρκετές ακόμα προσωπικότητες από διάφορους τομείς ειδικοτήτων, τις οποίες περιγράφει αναλυτικά ο σύμβουλος διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Βαγγέλης Ροδόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr.

Η γέννηση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Οι εκπαιδευτικές οντότητες που αναφέραμε, αποτέλεσαν επί της ουσίας, πρόδρομο του σημερινού ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το οποίο γεννήθηκε επίσημα 1993. Ήταν η χρονιά, κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας θεσμοθέτησε νομοθετικά τα ΙΕΚ.

Η πορεία του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ, ακολούθησε συνεχή αναπτυξιακά βήματα, αποσπώντας από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ως ΙΕΚ, σειρά σημαντικών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων η ανάδειξή του, ως ένα από τα επτά καλύτερα εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA, στο Φεστιβάλ Καννών. Η σχέση του με την τεχνολογία και η διάθεση επενδύσεων του ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση, αντικατοπτρίζεται και στο 1ο Πανευρωπαίκό Βραβείο στις Νέες Τεχνολογίας, που απέσπασε από το θεσμό των Netdays Europe, για το έργο «Ολυμπιακοί Αγώνες, μία Επανάσταση στο διάλογο των Πολιτισμών». Ανάμεσα στις σημαντικές διακρίσεις, με τις οποίες τιμήθηκε, είναι και το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας από τον ισπανικό φορέα αναγνώρισης, Actualidad. Επίσης, πρωτοπορώντας αποτέλεσε το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το οποίο απέσπασε ISO 9002.

Το πρώτο βήμα επέκτασης στη Θεσσαλονίκη – Δύο σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα

Η πρώτη κίνηση επέκτασης εκτός Αθηνών, καταγράφεται για τον όμιλο ΑΚΜΗ το 2005, όταν και ιδρύει το Παράρτημα στο Βόρεια Ελλάδα, σε ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα επί της Τσιμισκή. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει στην πόλη δύο υπερσύγχρονα κτήρια, τα οποία έχουν διακριθεί με Χρυσό Βραβείο στα Education Business Awards.

Η συνέχεια στον Πειραιά

Η συγκεκριμένη κίνηση με την επέκταση των δραστηριοτήτων του, ακολουθείται και από άλλες ανάλογες κινήσεις. Το 2013 επεκτείνεται στον Πειραιά και στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτήριο της πόλης, επιφάνειας 2.500 τ.μ. Στο νέο κτήριο, φιλοξενούνται όλες οι σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια, που διαθέτει το ΑΚΜΗ, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

H επέκταση σε Κρήτη και Θεσσαλία

Ακολουθεί το 2015 η επέκταση στην Κρήτη, όταν ο όμιλος εγκαινιάζει στο κέντρο του Ηρακλείου, το νέο του κτήριο, και ένα χρόνο αργότερα στο ΑΚΜΗ εισέρχεται και στο θεσσαλικό κάμπο, ιδρύοντας campus 2.000 τετραγωνικών μέτρων στη Νίκαια της Λάρισας. Σπουδαστές από το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και φυσικά τη Λάρισα φιλοξενούνται στις νέες εγκαταστάσεις, καθώς το ΑΚΜΗ έρχεται να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες υποψηφίων από το σύνολο των πόλεων της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής του, ο όμιλος σχεδιάζει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, την επέκτασή του και σε άλλες δύο πόλεις της Ελλάδας, ιδρύοντας νέες εγκαταστάσεις, και ενισχύοντας τη δυναμική του.

To IEK AKMH σε αριθμούς

12 τομείς σπουδών
107 σύγχρονες ειδικότητες
13.332 ενεργοί φοιτητές
16 κτιριακά συγκροτήματα 32.000 τ.μ.
342 ιδιόκτητα – πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια

Πληροφορίες:

ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΑΘΗΝΑΣ, Κοδριγκτώνος 16, τηλ.: 210 8224074
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Σωτήρος 1, 210 8224074
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τσιμισκή 14, 2310 260200
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΡΗΤΗΣ, Θεοτοκοπούλου & Κορωναίου, Ηράκλειο, 2810 300900
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΛΑΡΙΣΑΣ, 6ο χλμ. Λάρισας – Νίκαιας, 2410 660400
www.iek-akmi.edu.gr | www.facebook.com/iekAKMIedu