Skip to main content

Ο «θείος Τζακ» της Ελλάδας και οι καθοριστικές παρεμβάσεις του

Ο πολυκύμαντος και αποφασιστικός ρόλος του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας και η κρυφή ελπίδα για νέα βοήθεια.

Ονομαστική αναφορά στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και στο ρόλο που έπαιξε στην ελληνική κρίση, έγινε κατά την συνάντηση της Βαρσοβίας, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αυτό πληροφορείται, με μικρή καθυστέρηση η Voria.gr, αλλά θεωρεί ότι παρ' όλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί στο γεγονός, καθώς εξηγεί πολλά από τα γκρίζα σημεία του δύσκολου καλοκαιριού του 2015.

Με ποιου πρωτοβουλία έγινε η αναφορά; Του κ. Τσίπρα, που αναγνώρισε τον ρόλο του κ. Λιου σε πολύ κρίσιμες περιστάσεις. Εν πολλοίς, όπως εξηγείται τώρα αρμοδίως, αυτός ο ρόλος – και το  παραδέχονται τώρα και κυβερνητικά στελέχη - ήταν πολυκύμαντος και πάντα αποφασιστικός. Ειδικά σε περιόδους, που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απειλούσε σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση την Ελλάδα για έξοδο από το ευρώ. Αρκούσε μια παρέμβαση από την Ουάσινγκτον, ενίοτε και δύο, καθώς ο κ. Σόιμπλε δεν φημίζεται για την υπακοή του, για να μπουν τα πράγματα και πάλι σε μια «κανονική» τροχιά.

Γιατί το αναφέρουμε; Διότι αυτό που μάθαμε είναι ότι ακόμα και σήμερα στον κ. Λιου απευθύνεται αμέσως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Τα τελευταία δύο χρόνια οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Ουάσινγκτον έχουν «πάρει φωτιά». Κι αυτό δεν είναι κλισέ.

Ο κ. Λιου ως γνωστόν την περασμένη εβδομάδα έκανε ευρωπαική περιοδεία σε Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Βερολίνο και η Αθήνα ελπίζει σε νέα «βοήθεια», με την ευκαιρία της επίσκεψής του αύριο και μεθαύριο στη χώρα μας.