Skip to main content

«Όχι» από τον δήμο Θερμαϊκού στον πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στην Περαία

Ομόφωνα αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο στο αίτημα γνωμοδότησης της εταιρείας για θαλάσσιο φωτοβολταϊκό σταθμό στον Θερμαϊκό, στη θαλάσσια περιοχή της Περαίας - Αντίθετος και ο εκπρόσωπος του Thess INTEC

Ομόφωνα αρνητικό ήταν σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού στο αίτημα γνωμοδότησης για τη χωροθέτηση πιλοτικού θαλάσσιου φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 1ΜW, της εταιρείας «FARIA Renewables Α.Ε.» στη θέση Αερολιμένας Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε να προστεθεί στην, επίσης ομόφωνα, αρνητική τοποθέτηση του Τοπικού Συμβουλίου της Περαίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας για χορήγηση βεβαίωσης περί επιτρεπτού της χωροθέτησης της εν λόγω επένδυσης, καθώς δεν συνάδει με το χαρακτήρα και τον τουριστικό προορισμό της περιοχής, την επένδυση του τεχνολογικού πάρκου, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αλιέων της περιοχής και υποβαθμίζεται το περιβάλλον.

Image

Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Φώτης Μπαξεβάνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Γενικό και Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο, βάσει των σχετικών 2 και 3 Οδηγιών της Ε.Ε., δεν έχει μέχρι και σήμερα ολοκληρωθεί, ενώ και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη συνταχθεί στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης ρύθμισης χρήσεων γης, βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία ελέγχου και δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Ακόμη, όπως ανέφερε, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Κ. Περαίας, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί (ΦΕΚ83 Α’/21-2-2024), για την ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση πιλοτικού θαλάσσιου φωτοβολταϊκού σταθμού έμπροσθεν αυτού.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο υλοποίησης μίας ανάλογης επένδυσης στο συγκεκριμένο σημείο εξέφρασε και ο οικονομικός διευθυντής του Thess INTEC, Ιωάννης Κακαβάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν νομιμοποιείται τέτοια εγκατάσταση στον χώρο του ThessIntec και έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική του Τεχνολογικού Πάρκου.

Αντίθετος στην κατασκευή του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού ήταν ο παριστάμενος πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης,  Δημήτρης Τσιπούρας, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό είναι ταφόπλακα για την αλιεία.