Skip to main content

Ohonos Snack: Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη σε τροχιά Jumbo επιτυχίας

Τα αδέρφια Νώντας και Κώστας Όχονος έχουν φτιάξει στη Σίνδο μια παραγωγική… πολιτεία σνακς και κρουασάν, με τις εταιρείες Ohonos Snack και Best Hellas

Έχουν μια επιχειρηματική ενέργεια που δεν καταπιέζεται και εκδηλώνεται με την ίδια ορμή εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες. Άλλωστε, όπως λένε, χρειάζονται οι άνθρωποι του… ονείρου, για να δημιουργήσουν πράγματα που φαίνονται ανέφικτα. Ο Νώντας και ο Κώστας Όχονος, δύο αδέρφια που ταύτισαν το όνομά τους με τα σνακς, έχουν δημιουργήσει στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, μια ολόκληρη παραγωγική… πολιτεία με τις εταιρείες Ohonos Snack, των γνωστών προϊόντων Jumbo και την σχετικά νεότευκτη, Best Hellas, με προϊόντα ζύμης, υλοποιώντας τα τελευταία χρόνια επενδύσεις 27 εκατ.ευρώ. Μαζί οι δύο επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περί τις 24.000 τ.μ, σε μια έκταση 45 στρεμμάτων, ενώ απασχολούν περί τα 400 άτομα.

Η Ohonos Snack, με περίπου 70 κωδικούς στο προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο, παράγει περισσότερους από 45 τόνους τσιπς και σνακς ημερησίως και είναι κατά 40% εξαγωγική, με βασικότερους προορισμούς τις αγορές της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ η Best Hellas είναι 100% εξαγωγική και κάνει ουσιαστικά τώρα τα πρώτα της βήματα. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, λανσαρίστηκε στην αγορά και το Jumbo κρουασάν.

Παράλληλα, ο Νώντας και ο Κώστας Όχονος διαθέτουν τρεις εταιρείες στα Βαλκάνια, την Best Boods Bulgaria, την Best Foods Romania και την Best Nuts, που η κάθε μία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της.

Η σχέση των δύο αδερφών με τον καταναλωτή ήταν πάντα στενή και σε μια προσπάθεια να την τιμήσουν αποφάσισαν πριν από λίγες ημέρες να προσφέρουν μέσω της Ohonos Snack στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, 12 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, 4 παρακλίνια μόνιτορ με κεντρικό σταθμό και 4 αναπνευστήρες.

 Κώστας Όχονος

 

«Σε έναν τέτοιο 'πόλεμο' η Ohonos Snack δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής. Είχαμε υποχρέωση να προσφέρουμε στον κόσμο, στους καταναλωτές που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια» λέει στη Voria.gr ο Νώντας Όχονος.

Τέσσερις δεκαετίες στα σνακς

Τα δύο αδέρφια ίδρυσαν την πρώτη τους εταιρεία στην Ελλάδα το 1978. Ήταν η Best Foods με αντικείμενο τα σνακ, που έβγαλε στην αγορά προϊόντα-θρύλους, όπως τα φουντούνια.

Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυσή της όμως αποφάσισαν να την πουλήσουν και δεν είχαν κλείσει καν τα 40. Δεν άντεξαν πάντως για πολύ καιρό εκτός του επιχειρηματικού στίβου. «Καλό το ψάρεμα, αλλά πόσο να ψαρέψει κανείς» λέει χαρακτηριστικά ο Νώντας Όχονος, όταν θυμάται τους μήνες που ακολούθησαν μετά την επιχειρηματική αυτή συναλλαγή. Έχοντας κρατήσει τα σήματα της εταιρείας για το εξωτερικό, αποφάσισαν να επενδύσουν στα Βαλκάνια, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, στη δεκαετία του ‘90. Έτσι δημιούργησαν αρχικά την Best Foods Romania και την Best Foods Bulgaria και στη συνέχεια τη Best Nuts, στη Ρουμανία, με αντικείμενο τους ξηρούς καρπούς.

Παράλληλα όμως η επιθυμία τους να φτιάξουν και πάλι κάτι στην Ελλάδα σιγόκαιγε. Έτσι το 1994 δημιούργησαν την American Snack στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο. Με παραγωγικές εγκαταστάσεις 7.000 τ.μ. στην αρχή σε μια συνολική επιφάνεια 30 στρεμμάτων άρχισαν και πάλι να χτίζουν την επιχειρηματική τους παρουσία στην Ελλάδα, μπαίνοντας το 1999 στην παραγωγή chips και σνακς με την επωνυμία Jumbo. «Άλλοι έφευγαν από την Ελλάδα για τα Βαλκάνια και εμείς επιστρέφαμε, για να επενδύσουμε τα κέρδη από τις βαλκανικές μας επενδύσεις» λέει ο Νώντας Όχονος. Λίγα χρόνια αργότερα η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ohonos Snack και μέσα στην περίοδο της κρίσης, όχι μόνο δεν απέλυσε, αλλά αύξησε το προσωπικό της. «Είμαστε από τις λίγες εταιρείες που μέσα στην κρίση δεν καθυστερήσαμε πληρωμές, δεν μειώσαμε μισθούς, αντίθετα δώσαμε δουλειά σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους» λέει ο Νώντας Όχονος.

To 2017 η Ohonos Snack προχώρησε σε μια επένδυση 11,5 εκατ.ευρώ για την επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής, που πλέον εκτείνονται σε 16.000 τ.μ,. Σχεδόν παράλληλα τα δύο αδέρφια δρομολόγησαν επένδυση άνω των 14,5 εκατ.ευρώ για την Best Hellas, η μονάδα της οποίας καταλαμβάνει περί τις 8.000 τ.μ., ακριβώς δίπλα στην Ohonos Snack.

«Η φιλοσοφία μας στηρίζεται σε τρεις άξονες: στο προσωπικό, στην τεχνολογία και στις υποδομές. Αν λείψει κάτι από τα τρία, χαλάει η συνταγή» λέει στη Voria.gr ο Νώντας Όχονος, που υπογραμμίζει πως η συνέπεια απέναντι στον καταναλωτή είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο.