Skip to main content

Πάρκο Μνήμης η Πλατεία Ελευθερίας - Κλείδωσε η χρηματοδότηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Αγγελούδη

Αγώνας δρόμου από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο για την προώθηση της ατζέντας των μεγάλων έργων - Καταρτίζεται κοστολογημένο επιχειρησιακό σχέδιο

Περίπου δύο μήνες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου τόσο για να τρέξουν άμεσα τα ζητήματα της καθημερινότητας και κυρίως της καθαριότητας, όσο και για την προώθηση της ατζέντας των μεγάλων έργων της πόλης και ιδιαίτερα των χρηματοδοτήσεών τους.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο ο κ. Αγγελούδης μετέβη στην Αθήνα και ξεκίνησε ένα μπαράζ συναντήσεων με την κεντρική διοίκηση προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του για τα μεγάλα έργα. Πλατεία Ελευθερίας, επέκταση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, οι πλατείες Βαρδαρίου και Διοικητηρίου, ντεκ της παλιάς παραλίας, ανάπλαση της Άνω Πόλης, είναι στους φακέλους προτεραιοτήτων του κ. Αγγελούδη. Και μέσα σε αυτά και έργα που θα επηρεάσουν τη λειτουργία της πόλης, όπως η έναρξη των εργασιών του Fly Over, το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης και η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Image

 

Μια πρώτη συζήτηση χωρίς όμως να μπουν σε λεπτομέρειες για κάθε έργο, έγινε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο στον οποίο ο κ. Αγγελούδης παρουσίασε πιο αναλυτικά τις προτεραιότητες της διοίκησής του και έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τις ανάγκες της πόλης. Ωστόσο, λεπτομέρειες για το κάθε έργο αναμένεται να συζητηθούν σε νέα συνάντηση των δύο αντρών που θα προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε: Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Αγγελούδη: Διάθεση συνεργασίας για το καλό της Θεσσαλονίκης (φωτο)

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Αγγελούδης στην Αθήνα για την ατζέντα των μεγάλων έργων της πόλης βρήκε ευήκοα ώτα, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον οποίο είχε ένα ουσιαστικό τετ α τετ για περίπου μισή ώρα. Μάλιστα, για το ζήτημα της πλατείας Ελευθερίας, έργο το οποίο θέλει να προωθήσει άμεσα από την έναρξη της θητείας του, την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Αγγελούδης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις για το ζήτημα της χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος δήμαρχος παρουσίασε τη θέση του για την πλατεία Ελευθερίας (Πάρκο Μνήμης χωρίς υπόγειο πάρκινγκ) και στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολή του πρωθυπουργού αναμένεται να ανακοινωθεί η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο μετατροπής του χώρου σε Πάρκο Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, η νέα διοίκηση αναμένεται να αναζητήσει συνεργασία με τον ΟΛΘ ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω χώροι του λιμανιού για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, που σήμερα χρησιμοποιούν το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του κ. Αγγελούδη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο που πρέπει επιτέλους να προχωρήσει με ταχύτητα.

Τους μήνες που απομένουν μέχρι να αναλάβει τα ηνία του δήμου ο κ. Αγγελούδης, η ομάδα του συνδυασμού του θα τρέξει να συντάξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, κοστολογημένο όμως, με λεπτομερή αναφορά σε κάθε ένα από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνει η ατζέντα της διοίκησής του. Με βάση αυτό το κοστολογημένο επιχειρησιακό σχέδιο θα προχωρήσουν και οι όποιες επαφές με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων.  

Δείτε ακόμα: Τζιτζικώστας - Αγγελούδης: Πέντε συν ένα έργα, η καθαριότητα, η Αγίας Σοφίας και τα Δημοτικά ΜΜΕ

Πάντως τα μεγάλα έργα για τον δήμο Θεσσαλονίκης αποτελούν κοινή ατζέντα και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, στην πρώτη συνάντηση Τζιτζικώστα – Αγγελούδη συμφωνήθηκε η κοινή ατζέντα πέντε συν ενός σημαντικών έργων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα τόσο της Περιφέρειας όσο και του δήμου: Πλατεία Αριστοτέλους, Πλατεία Δημοκρατίας στον Βαρδάρη, Πλατεία Διοικητηρίου, ντεκ στην Παλιά Παραλία και Πλατεία Ελευθερίας συν τη συνολική ανάπλαση της Άνω Πόλης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι δύο άντρες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα φροντίσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.