Skip to main content

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους σε κλινική της Αϊτής

Λόγω εκτέλεσης ασθενούς από κακοποιούς

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την αναστολή των δραστηριοτήτων της σε ιατρικό κέντρο της αϊτινής πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, αφού ασθενοφόρο της έγινε στόχος επίθεσης σε μικρή απόσταση από αυτό και ασθενής εκτελέστηκε από ενόπλους.

Η επίθεση έγινε την Τρίτη μετά το μεσημέρι, σε απόσταση μερικών μέτρων από το Κέντρο επειγόντων περιστατικών στο Τουρζό, σε κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας, διευκρίνισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Καθώς δυο ασθενοφόρα έφευγαν από τη δομή υγείας μεταφέροντας ασθενείς, ανάμεσά τους άνδρα που είχε εισαχθεί πρόσφατα σε κρίσιμη κατάσταση, «περίπου δέκα ένοπλοι» τους έφραξαν τον δρόμο.

Αφού σταμάτησαν τα οχήματα πυροβολώντας στον αέρα και επιθεώρησαν το εσωτερικό τους, οι ένοπλοι διέταξαν «το δεύτερο ασθενοφόρο να κάνει όπισθεν» για να βγάλουν «ασθενή από το πρώτο», συνεχίζει η ανακοίνωση της MSF.

Κατόπιν ξυλοκόπησαν και εντέλει εκτέλεσαν τον ασθενή, πυροβολώντας τον επανειλημμένα «εξ επαφής», προτού τραπούν σε φυγή.

Η MSF πλέον συγκαταλέγεται «στις τελευταίες διεθνείς οργανώσεις που προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στην αϊτινή πρωτεύουσα» και «δεν μπορεί να δεχθεί» πως τα ασθενοφόρα της γίνονται στόχος επιθέσεων και «ασθενείς εκτελούνται στη μέση του δρόμου», τόνισε ο Μπενουά Βασέρ, επικεφαλής της αποστολής της στην Αϊτή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει αρκετά κέντρα υγείας στην πρωτεύουσα της Αϊτής, καθώς ο τρόμος που σπέρνουν πάνοπλες συμμορίες εξαπλώνεται.

«Για να αναλύσουμε τα αίτια αυτής της επίθεσης και να αποτιμήσουμε εκ νέου τους κινδύνους για την ασφάλεια», το κέντρο «θα παραμείνει κλειστό επ’ αόριστον», σημείωσε η MSF, η οποία πάντως συνεχίζει τις δραστηριότητές της σε άλλες δομές της αϊτινής πρωτεύουσας.

Το Κέντρο επειγόντων περιστατικών στο Τουρζό υποδεχόταν από το 2021 από 80 ως 100 ασθενείς την ημέρα, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

Το μικρό κράτος της Καραϊβικής σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών, που ελέγχουν περί το 80% της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των εγκλημάτων, ειδικά των βίαιων εγκλημάτων, σπάει ρεκόρ.

Μπροστά στην πολυδιάστατη κρίση -ασφαλείας, ανθρωπιστική, δημόσιας υγείας, πολιτική...-, που δεν έχει τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε τον Οκτώβριο πράσινο φως για να αναπτυχθεί στην Αϊτή πολυεθνική οπλισμένη δύναμη, υπό την ηγεσία της Κένυας, για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο.

Ο ΟΗΕ ελπίζει πως η αποστολή αυτή θα αναπτυχθεί στη χώρα «το πρώτο τρίμηνο του 2024».