Skip to main content

Ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Ωραιοκάστρου κατά της ΜΕΑ στη Μαυροράχη

Η μονάδα αυτή θα παράγει το απορριμματογενές καύσιμο RDF/SRF, που θα καίει το ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, αναφέρεται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, απαιτώντας την ακύρωση της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Μαυροράχη, δίπλα στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ωραιοκάστρου, κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Ιουνίου και ύστερα από σχετική πρόταση της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ωραιοκάστρου απαιτεί την ακύρωση της δημιουργίας ΜΕΑ στη Μαυροράχη. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας  της Μονάδας Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, δίπλα στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ. Η μονάδα αυτή θα παράγει το απορριμματογενές καύσιμο RDF/SRF, που θα καίει το "ΤΙΤΑΝ", ακυρώνοντας ουσιαστικά την ανακύκλωση υλικών όπως χαρτί, πλαστικά κλπ», αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα και προστίθεται:

«Η περιοχή μας θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, γιατί το εργοστάσιο αυτό θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας και θα "επεξεργάζεται" όχι μόνο τα σκουπίδια της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας».

«Απαιτούμε να σταματήσει κάθε σχετική διαδικασία. Να χρηματοδοτηθεί από το Κράτος η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, να προωθηθεί η μηχανική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή στη βάση χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, η κομποστοποίηση των βιοαπόβλητων, να μη μεταφερθούν τα βάρη παρόμοιων λειτουργιών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων», καταλήγει.