Skip to main content

Οργή Μενδώνη για επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο: Ευτελίζουν το μνημείο (φωτο+vid)

Έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού για την επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο - Τούρκος σχεδιαστής εμπνεύστηκε από την γκαρνταρόμπα της Μαρίας Κάλλας

Την αντίδρασή της για την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο εκφράζει με δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία» αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» καταλήγει η κα Μενδώνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Thelegraph ο Τούρκος σχεδιαστής Erdem Moralıoğlu πραγματοποίησε την τελευταία του επίδειξη πασαρέλας στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η έμπνευσή του για τη φθινοπωρινή κολεξιόν του ήταν η γκαρνταρόμπα της Μαρίας Κάλλας. «Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αφού μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 1800 από τον Thomas Bruce, 7ο κόμη του Έλγιν» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο σχεδιαστής Erdem Moralıoğlu, γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1977 στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ του Καναδά από Τούρκο πατέρα και Αγγλίδα μητέρα και μεγάλωσε μεταξύ Μόντρεαλ και Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.