Skip to main content

Ούζντα: Ο τελευταίος σταθμός προσφύγων πριν την Ευρώπη

Το όνειρο χιλιάδων μεταναστών για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη περνάει μέσα από τη μαροκινή πόλη Ούζντα.

Η πόλη Ούζντα των 500.000 κατοίκων στο βορειοανατολικό Μαρόκο είναι μια πόλη διέλευσης πολλών προσφύγων και μεταναστών που έχουν στόχο την Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στην Ούζντα έχουν ήδη βρεθεί σε κάποια φυλακή στη Λιβύη ή έχουν πεταχτεί στην έρημο από τις αλγερινές αρχές.

Η Ούζντα χαρακτηρίζεται ως «η τελευταία μεγάλη αίθουσα αναμονής για την Ευρώπη». Πολλοί όμως παραμένουν καθηλωμένοι στη μαροκινή πόλη, επειδή τους τελείωσαν τα χρήματα. Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στην πόλη που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλγερία.

Το Μαρόκο δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με την Ευρώπη

Θέλουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να κατευθυνθούν προς τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια. Αυτό το τελευταίο στάδιο είναι και το πιο δύσκολο. Πολλοί αποτυγχάνουν και αυτό είναι τραγικό όπως λέει ο Γιουσέφ Χεμλάλ, από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση AMSV που φροντίζει μετανάστες και πρόσφυγες:

«Είναι τραγικές ιστορίες. Τους εκμεταλλεύεται στα σύνορα η μαφία των διακινητών. Η Αλγερία δεν τους θέλει, οι μαροκινές αρχές δεν τους θέλουν και έτσι κολλάνε εδώ».

Το Μαρόκο δεν θέλει να φροντίσει και άλλους άνεργους νέους που ενδεχομένως να θέλουν να παραμείνουν στη χώρα. Υπάρχουν ήδη πολλοί από αυτούς στο Μαρόκο.

«Άδικη η ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες»

Πριν από χρόνια, η χώρα εξέδιδε μεγάλο αριθμό αδειών παραμονής, τώρα η κυβέρνηση απελαύνει όλο και περισσότερους, λέει ο Χάνες Στέγκεμαν, διευθυντής της Caritas στο Μαρόκο:

«Η κατάσταση δεν είναι όπως στη Γερμανία ή την Ευρώπη όπου η κοινωνία γερνάει και όπου οι άνθρωποι συνειδητοποιούν σιγά-σιγά ότι χρειάζονται μετανάστες επειδή κάποιος θα πρέπει να σπρώξει το αναπηρικό καροτσάκι, για να το πω πολύ κυνικά. Στην Ευρώπη αναζητούμε απεγνωσμένα μετανάστες. Αυτό δεν συμβαίνει όμως στο Μαρόκο. Η μαροκινή κοινωνία πρέπει πρώτα να ζήσει και να εκπαιδεύσει τους δικούς της ανθρώπους».

Εν τω μεταξύ οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους και στα καφέ ζώντας και εκεί σε άθλιες συνθήκες. Κάτι όμως που τους πειράζει πολύ είναι το πώς παρουσιάζονται στα ΜΜΕ, όπως λέει ένα Σουδανός μετανάστης:

«Λένε ότι είμαστε βίαιοι, αλλά δεν είμαστε. Η κυβέρνηση εδώ συμπεριφέρεται άσχημα στους ανθρώπους στα σύνορα. Σκότωσαν ανθρώπους, τους ξυλοκόπησαν, πολλοί κατέληξαν στο νοσοκομείο. Η θέση της ΕΕ είναι άδικη και απάνθρωπη. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν τόσα πολλά και απλώς κλειδώνουν τις πόρτες τους. Αυτό δεν είναι καλό».

Ντούνια Σεντάγκι, ARD Ραμπάτ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle