Skip to main content

Παγκόσμιο σοκ μετά το μακελειό στη Μόσχα: Δύσκολη η ταυτοποίηση των θυμάτων

Δύο δράστες φέρονται να είναι νεκροί - Μακραίνει η λίστα των θυμάτων - Ο Πούτιν κήρυξε την Κυριακή ημέρα πένθους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το μακελειό στη Μόσχα, όταν ένοπλοι τρομοκράτες εισέβαλαν σε συναυλιακό χώρο και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον των θεατών. Ο απολογισμός κάνει λόγο μέχρι στιγμής για 143 νεκρούς με τον αριθμό να αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες και δεδομένου ότι από τους εκατοντάδες τραυματίες αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Οι τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς δράστες, μετά την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος και τις ανακοινώσεις για την προέλευση των τρομοκρατών.

Τουλάχιστον δύο δράστες της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall σκοτώθηκαν, μεταδίδει η ρωσική υπηρεσία ειδήσεων του BBC.

Επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση έρευνας δήλωσε ότι ο ένας επιτιθέμενος σκοτώθηκε στην αίθουσα συναυλιών, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στην περιοχή Μπριάνσκ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα λευκό αυτοκίνητο στο Μπριάνσκ, 210 μίλια νοτιοδυτικά της Μόσχας, και ανέκριναν υπόπτους, μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το BBC ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν 30χρονος υπήκοος του Τατζικιστάν, ο οποίος υπερέβη τη ρωσική περίοδο παραμονής, 90 ημερών το 2018, και διατάχθηκε από δικαστήριο να προβεί σε «ελεγχόμενη έξοδο» από τη Ρωσία.
Ο άλλος άνδρας ήταν επίσης πολίτης του Τατζικιστάν, ηλικίας 25 ετών, ανέφερε ο δημοσιογράφος του BBC, επικαλούμενος και τα διαβατήρια.

Η Ρωσία στο πένθος

Το Σάββατο, όλη την ημέρα είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο μνημόσυνο έξω από τον χώρο της αδιανόητης τραγωδίας. Μοσχοβίτες και Ρώσοι από άλλες περιοχές άναψαν κεριά και κατέθεσαν λουλούδια, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τα θύματα της σφαγής.

Στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις και πόλεις, οι ηλεκτρονικές διαφημιστικές πινακίδες έδειχναν την εικόνα ενός μόνο αναμμένου κεριού και τη λέξη "Skorbim" - "θρηνούμε".

Ο πρόεδρος Πούτιν κήρυξε την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους και οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας και έδειξε για άλλη μια φορά προς την Ουκρανία.

Διαβάστε σχετικά: Διάγγελμα Πούτιν για το μακελειό: Οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα σοκάρουν οι μαρτυρίες όσων έζησαν την τρομοκρατική επίθεση και σώθηκαν από θαύμα.

Μακελειό στη Μόσχα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Ακούγαμε ριπές, νομίζαμε ότι είναι πυροτεχνήματα» 

Mόνο 29 θύματα έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι ρωσικές αρχές ταυτοποίησαν 29 από τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Παρασκευής στον συναυλιακό χώρο.

Το Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο στον οποίο υπάρχουν μόνο 29 ονόματα, δείχνοντας τη δυσκολία της αναγνώρισης των θυμάτων, την ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να μαζεύουν τα συντρίμμια του Crocus City Hall, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι δράστες της επίθεσης.

Ο Semyon Khraptsov, του οποίου η σύζυγος παρακολούθησε τη συναυλία και  αγνοείται, είπε ότι είχε προσπαθήσει να τηλεφωνήσει σε πέντε νοσοκομεία, αλλά οι τηλεφωνικές γραμμές ήταν όλες απασχολημένες.
"Είμαι σε πλήρη πανικό. Δεν ξέρω τι να κάνω, είμαι σε πλήρη απελπισία", είπε.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη - Τα αίτια της επίθεσης και η επόμενη μέρα

Το αφγανικό παρακλάδι του ISIS – γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος στην Επαρχία Κορασάν, ISKP (ISIS-K) – ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα του ισχυρισμού αυτού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η οργάνωση ISIS-K αναδύθηκε από το ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και αποτελούνταν από αποσχισθέντες μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν και ντόπιους μαχητές που ορκίστηκαν πίστη στον εκλιπόντα ηγέτη, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Η ομάδα έχει έκτοτε αποκτήσει μια τεράστια φήμη για πράξεις βαρβαρότητας.

Ο Murat Aslan, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην συνταγματάρχης του τουρκικού στρατού, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε ότι η ΙSIS-K στο Αφγανιστάν είναι γνωστή για τη «ριζοσπαστική και σκληρή μεθοδολογία» της.

«Νομίζω ότι η ιδεολογία τους τους εμπνέει όσον αφορά την επιλογή των στόχων. Πρώτα απ’ όλα, η Ρωσία βρίσκεται στη Συρία και μάχεται κατά του Daesh όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουν τέτοιες χώρες ως εχθρικές», δήλωσε ο Aslan.

«Βρίσκονται τώρα στη Μόσχα. Προηγουμένως ήταν στο Ιράν και θα δούμε πολύ περισσότερες επιθέσεις, ίσως και σε άλλες πρωτεύουσες», πρόσθεσε.

Αν και τα μέλη της στο Αφγανιστάν λέγεται ότι έχουν μειωθεί από το 2018, οι μαχητές της εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αναλυτές του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αναφέρουν ότι «η ρωσική εξωτερική πολιτική ήταν μια μεγάλη κόκκινη σημαία για τον ISIS. Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, οι ρωσικές ενέργειες στην Τσετσενία, οι στενές σχέσεις της Μόσχας με τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν, και κυρίως οι στρατιωτικές εκστρατείες που έχει διεξάγει η Ρωσία κατά των μαχητών του ISIS στη Συρία και – μέσω μισθοφόρων της Wagner – σε μέρη της Αφρικής».

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Μόσχα έχει γίνει το επίκεντρο του «εκτεταμένου πολέμου προπαγάνδας της ISIS», δήλωσε η Amira Jadoon, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα και συγγραφέας του βιβλίου, “The Islamic State in Afghanistan and Pakistan: Στρατηγικές συμμαχίες και αντιπαλότητες”.
«Η εμπλοκή της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS και των θυγατρικών του, ιδίως μέσω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία και των προσπαθειών της να δημιουργήσει δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν – τον αντίπαλο του ISIS-K – κάνει τη Ρωσία ως βασικό αντίπαλο για την ISIS/ISIS-K», δήλωσε η Jadoon στο Al Jazeera.

«Η ISIS-K έχει κολλήσει στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του», δήλωσε ο Colin Clarke του Soufan Center, ερευνητικής ομάδας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο Michael Kugelman του Wilson Center με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η ISIS-K «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχη σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους».
Πρόσθεσε ότι η οργάνωση μετρά επίσης ως μέλη έναν αριθμό μαχητών της Κεντρικής Ασίας με τα δικά τους παράπονα κατά της Μόσχας.

Πηγές: Al Jazeera, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Φωτογραφία: AP