Skip to main content

Πάει για πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου (vid)

Ο κ. Κυρίζογλου επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου της ΚΕΔΕ «αλλά αυτά θα τα πούμε αργότερα, όταν θα 'ρθει η ώρα»

Πλώρη για τη διεκδίκηση της προεδρίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας βάζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα με δημοσιογράφους, ο κ. Κυρίζογλου επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου της ΚΕΔΕ "αλλά αυτά θα τα πούμε αργότερα, όταν θα 'ρθει η ώρα", σημείωσε. Όπως εξήγησε, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης θα περιμένουν να τελειώσουν πρώτα οι εθνικές εκλογές και στη συνέχεια θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκρότηση των οργάνων τόσο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όσο και της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι, όπως συνέβη και στην ΠΕΔ-ΚΜ έτσι και στην ΚΕΔΕ, δεσμεύεται πως θα εκπροσωπούνται στη διοίκηση όλες οι φωνές και όλες οι παρατάξεις. "Κανείς δεν δικαιούται να διοικεί μόνος του, μόνο έτσι θα κάνουμε ισχυρή την αυτοδιοίκηση της οποίας ο λόγος θα είναι διεισδυτικός και θα ταρακουνάει την κεντρική εξουσία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις θέσεις και τα αιτήματά μας", υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Αναφερόμενος στα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν περισσότεροι από 200 δήμοι στους οποίους εξελέγησαν δήμαρχοι τη δεύτερη Κυριακή και συνεπώς δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Κυρίζογλου προανήγγειλε πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί διέξοδος σε αυτά τα προβλήματα.

"Ο 'Κλεισθένης' αντί να λύσει, δένει τα χέρια των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων διότι δεν προβλέπει τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία, ακόμη και σε σοβαρά θέματα όπως ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα κ.ο.κ. Αυτή ήταν μια σκόπιμη ατέλεια του νόμου για να μπαχαλοποιηθεί το σύστημα της αυτοδιιοίκησης επειδή οι κυβερνώντες δεν μπορούσαν να ελέγξουν τους δήμους κομματικά, όπως επιχείρησαν μέσα από τον 'Κλεισθένη' και δεν το κατάφεραν ούτε και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές", ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου. Προσέθεσε πως με πρωτοβουλία των στελεχών της αυτοδιοίκησης "θα υπάρξει θεσμική παρέμβαση ώστε στο τέλος της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα ο δήμαρχος που είναι εκλεγμένος με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αφού το δημοτικό συμβούλιο δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, να μπορεί να δώσει λύσει, προσφεύγοντας στα συλλογικά όργανα όπως αυτά της Εκτελεστικής και της Οικονομικής Επιτροπής".

Στη συνάντηση παρέστησαν οι δήμαρχοι Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νώτας, ο γενικός γραμματέας του ΦοΔΣΑ Στάθης Λαφαζανίδης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης κ.ά.