Skip to main content

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Ψάχνει σωσίβιο στον δήμο Θεσσαλονίκης

Την τελευταία ζαριά του για επάνοδο στην πολιτική ρίχνει ο πρώην περιφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Είναι κοινό μυστικό ότι από το 2012 όταν έμεινε εκτός ενεργού πολιτικής καθώς είχε εκπέσει οριστικά από το αξίωμα του περιφερειάρχη και συγχρόνως είχε τεθεί και εκτός Νέας Δημοκρατίας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναζητούσε εναγωνίως όχημα για να επανέλθει με κάποιον τρόπο στο πολιτικό προσκήνιο. Ό,τι δοκίμασε έκτοτε απέτυχε ώσπου προέκυψε ο «Κλεισθένης» ο οποίος του προσέφερε το όχημα που αναζητούσε, δια της καθιέρωσης της απλής αναλογικής η οποία μπορεί να καταστήσει ακόμη και έναν υποψήφιο της τάξης του 3%, 4% χρήσιμο και κρίσιμο για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας.

Σαν παλιά καραβάνα που είναι ο Π. Ψωμιάδης αντελήφθη την ευκαιρία, διαβλέποντας συγχρόνως ότι οι πιθανότητες επιστροφής στο Κοινοβούλιο είναι μάλλον μηδαμινές, αν όχι μηδενικές. Έτσι αποφάσισε να ρίξει στον δήμο Θεσσαλονίκης την τελευταία ζαριά του και ό,τι βγει. Ο πρώην περιφερειάρχης ευελπιστεί πρώτον, ότι θα καταφέρει να φτάσει ως την κάλπη και δεύτερον, ότι θα λάβει τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό, ικανό να του επιτρέψει να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας η οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προέρχεται από συνεργασία δύο ή και περισσοτέρων συνδυασμών.

Οι πιθανότητες ο πρώην περιφερειάρχης να επιτύχει διψήφιο ποσοστό δεν είναι αμελητέες δεδομένου ότι οι απόψεις και η εν γένει πολιτική κουλτούρα του έχουν ακροατήριο στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον τον ευνοεί και η συγκυρία καθώς είναι βέβαιο ότι ψηλά στην προεκλογική ατζέντα θα βρίσκεται το ζήτημα των Σκοπίων και ο Π. Ψωμιάδης ποντάρει πάρα πολλά σε αυτό. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα καταφέρει να υπερπηδήσει τα πολύ υψηλά δικαστικά εμπόδια που έχει μπροστά του, ώστε να καταφέρει να φτάσει ως την κάλπη του Μαΐου.

Η δίκη για τα 45αρια

Έπειτα από καθυστέρηση πολλών ετών ο πρώην νομάρχης θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στις 21 Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να δικαστεί για τα διαβόητα 45αρια, της περιόδου 2005 – 2010 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Μαζί του θα δικαστούν ο αδελφός του Διονύσης καθώς και έξι πρώην στελέχη της τότε Νομαρχίας. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Δεν αποκλείεται ο Π. Ψωμιάδης να επιδιώξει αναβολή της δίκης ώστε να φτάσει ατσαλάκωτος ως την κάλπη. Διαφορετικά θα πρέπει το πρωί να κάθεται στο εδώλιο και το απόγευμα να επιδίδεται στα προεκλογικά του καθήκοντα. Χώρια, βεβαίως, που υπάρχει ο κίνδυνος, πριν καν φτάσουν οι εκλογές, να βρεθεί με μία ακόμη καταδίκη στις πλάτες του.

Ο Π. Ψωμιάδης μπήκε στην πολιτική το 1982 όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Από το 1990 ως το 2000 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Το 2002 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσσαλονίκης και επανεξελέγη το 2006. Το 2010 εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αξίωμα από το οποίο εξέπεσε τον Δεκέμβριο του 2012. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη ΝΔ έθεσε υποψηφιότητα καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με ποσοστό 10,2%.

Το ξήλωμα του πουλόβερ

Το πουλόβερ για τον Π. Ψωμιάδη άρχισε να ξηλώνεται τον Φεβρουάριο του 2009 όταν ήταν ακόμη νομάρχης Θεσσαλονίκης. Ήταν τότε που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράβαση καθήκοντος επειδή μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα ύψους 89.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων για νοθεία. Έπειτα από αλλεπάλληλες δίκες σε δεύτερο βαθμό και προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια, τον Δεκέμβριο του 2012 ο Άρειος Πάγος κατέστησε την καταδίκη του αμετάκλητη, γεγονός που τον οδήγησε στην οριστική έκπτωση από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Ακολούθησε και δεύτερη καταδίκη του τον Μάρτιο του 2013 σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών καθώς κρίθηκε ένοχος επειδή μείωσε και πάλι πρόστιμα, αυτή τη φορά σε επιχειρήσεις οι οποίες ρύπαιναν την Κορώνεια ενώ επίσης δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε βάρος των ρυπογόνων επιχειρήσεων.

Στα αζήτητα της πολιτικής

Από τον Ιούνιο του 2012 όταν ακινητοποίησε το γαλάζιο βανάκι με το οποίο όργωσε τη βόρεια Ελλάδα για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Ψωμιάδης βρέθηκε στα αζήτητα της πολιτικής. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε αυτό που ήθελε από τον τέως περιφερειάρχη στο ενδιάμεσο των δύο εκλογών του 2012 και εν συνεχεία του έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα. Ο τέως περιφερειάρχης κατέβαλε απέλπιδες προσπάθειες για να εξαργυρώσει τη συμβολή του στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2012, όμως και το καραμανλικό περιβάλλον με το οποίο είχε επαφές, έδειξε απροθυμία να συνδράμει.

Μένοντας πολιτικά ξεκρέμαστος προχώρησε το 2012 στην ίδρυση της κίνησης “ΠΑΤΡΙΔΑ” θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αυτονομηθεί από τη ΝΔ, από την οποία, σημειωτέον, τυπικά δεν έχει διαγραφεί έως και σήμερα.

Το 2014 επιδίωξε να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αλλά απέτυχε καθώς οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν κάκιστες.

Ο Καμμένος και ο Καρατζαφέρης

Στη συνέχεια είχε επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο μέσω του οχήματος των ΑΝΕΛ. Οι γνώστες του πολιτικού παρασκηνίου λένε ότι οι σχετικές επαφές είχαν γίνει, όμως οι συζητήσεις ναυάγησαν καθώς ο Π. Καμμένος, ως οπαδός του one man show δεν ήθελε στο κόμμα του στέλεχος με το εκτόπισμα του Π. Ψωμιάδη.

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η απόπειρα συγκρότησης πολιτικού φορέα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Το κόμμα της «πατριωτικής δεξιάς» όπως αυτοπροσδιοριζόταν, με το ακρωνύμιο «ΕΘΝΟΣ», δηλαδή Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός, τελικά δεν προχώρησε. Επόμενη στάση είναι η νεοϊδρυθείσα «Δύναμη Ελληνισμού» των Παναγιώτη Μπαλτάκου και Δημήτρη Καμμένου η οποία πιθανότατα θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Π. Ψωμιάδη στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Από τους τοκογλύφους…

Πέρα από τις δύο καταδίκες του και την επικείμενη δίκη του για τα 45αρια, κατά έναν περίεργο τρόπο ο Π. Ψωμιάδης συναντάται σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις τις οποίες διερεύνησε η δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 15 χρόνια. Στην πολύκροτη υπόθεση της τοκογλυφίας ανάμεσα στις εκατοντάδες συνομιλίες τις οποίες κατέγραψε το βαλιτσάκι – κοριός της ΕΥΠ ήταν και μια του Π. Ψωμιάδη με έναν αρχηγό εκ των κυκλωμάτων, τον Δημήτρη Λαμπάκη από τον οποίο ακούγεται να ζητά να διευκολύνει κάποιον γνωστό του δίνοντάς του δανεικά. Στα νυχτερινά κέντρα του εγκεφάλου της υπόθεσης τοκογλυφίας Μάρκου Καραμπέρη ο Π. Ψωμιάδης έκανε τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματά του.

…στον Κασιμάτη…

Ο Π. Ψωμιάδης υπήρξε στενότατος φίλος και συνεταίρος με τον Νίκο Κασιμάτη, πρωταγωνιστή του μεγαλύτερου σκανδάλου κλοπής ΦΠΑ της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών! Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2002 την ημέρα που ο Ψωμιάδης παρουσίαζε στον Λαγκαδά το ψηφοδέλτιό του ως υποψήφιος νομάρχης. Σε αυτό συμμετείχε και ο Κασιμάτης τον οποίο αναγκάστηκε εν συνεχεία να αποσύρει. Επιπλέον, ο Κασιμάτης υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του δ.σ. της εταιρείας “Αύρα Τεχνοχώρος Πολιτισμού Α.Ε.” συμφερόντων του Π. Ψωμιάδη.

…και στον Πανάγο

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεσπά άλλη μια πολύκροτη υπόθεση, γνωστή ως “υπόθεση των κουμπάρων”. Πρόκειται για την απόπειρα εκβιασμού των ιδιοκτητών της ΜΕΒΓΑΛ από τους οποίους ζητήθηκε το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία να αποφύγει πρόστιμο-μαμούθ το οποίο θα της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση είναι και ο Θεσσαλονικιός εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, γνωστός ως “Πανάγος” ο οποίος καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκιση. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, όντας νομάρχης τότε, ο Π. Ψωμιάδης παραδέχεται ότι “ο Πανάγος είναι φίλος μου σαράντα χρόνια…”. Μάλιστα στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ο Πανάγος συμμετείχε στο στενό εκλογικό επιτελείο του κ. Ψωμιάδη.