Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020
x

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η υφυπουργός είπε πως η πρόταση έβρισκε σύμφωνη την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά «δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή»

Την πρότασή της να καταργηθεί η επιλογή των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο και να ανατεθεί η επιλογή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων, από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, επανέφερε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η κ. Παπακώστα θυμίζει παράλληλα πως «κατά την διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει την ισχυροποίηση του Κράτους Δικαίου και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μέσω της τροποποίησης των άρθρων 87, 88, 90 με στόχο την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο και ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων (άντληση από τους Αντιπροέδρους) από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Όπως σημειώνει η κ. Παπακώστα η συγκεκριμένη πρόταση έβρισκε σύμφωνη την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά «δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα μονομαχούν και κονταροχτυπιούνται».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΝΕΟ, εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση «δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η οξεία αντιπαράθεση, η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι «δικοί της», ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους «δικούς τους». Πρόκειται, δηλαδή, για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων», καταλήγει.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ