Τρίτη 18 Μαΐου 2021
x

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ο Μπουτάρης ανέδειξε την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, χρειαζόμαστε περισσότερους σαν αυτόν, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός

Πρέπει να εργαστούμε για να μετατρέψουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ευκαιρία για σταθερότητα και ανάπτυξη στα Βαλκάνια, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Regional Forum.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας μία σημαντική στιγμή για την περιοχή, ωστόσο αναγνώρισε πως η διαδικασία που άνοιξαν η Αθήνα και τα Σκόπια έφερε θερμές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις στις δύο χώρες και άγγιξε πληγές ετών. «Χρέος μας είναι να εξηγήσουμε στους λαούς των δύο χωρών ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για το κοινό μέλλον των Βαλκανίων», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός έπλεξε ακόμη το εγκώμιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, όπως είπε, ανέδειξε την εξωστρέφεια της πόλης και άνοιξε την καρδιά της σε ολόκληρη την περιοχή. «Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είναι μοντέλο και χρειαζόμαστε περισσότερους σαν αυτόν», τόνισε.

«Το όραμα της απελευθέρωσης από τους προστάτες και την κοινή συνεργασία δεν είναι καινούριο. Σε διάφορες μορφές έχει εκφραστεί από οραματιστές όπως ο Ρήγας Φεραίος. Μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από διανοούμενους, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ποιητές αυτής της Θεσσαλονίκης. "Oι ποιητές είναι πουλιά που πετούν", είπε ο Ντίνος Χριστόπουλος και μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε πέρα από τα όρια. Ή, όπως ο Κωστής Μόσκοφ, οραματίστηκε την προβολή της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο ή ο Γιώργος Ιωάννου που κατέλαβε την ουσία των διαφορετικών και ποικίλων στρωμάτων της κοινωνίας που συνθέτουν τον πλούτο της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας από αυτούς από διαφορετική οπτική εκτίμησε τον πλούτο μιας ποικίλης και ανοιχτής κοινωνίας», είπε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ