Skip to main content

Παπανδρέου από Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση έχει συμβάλει στην κερδοσκοπία με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη (vid)

Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αρβανιτίδη «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση- Με τους πολίτες, για τους πολίτες»

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση- Με τους πολίτες, για τους πολίτες» παρουσίασε ενώπιον πλήθος κόσμου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης.

Το "παρών" στην εκδήλωση ως ομιλητής για το βιβλίο έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος όπως είπε τον συνδέει στενή φιλία με τον Γιώργο Αρβανιτίδη, αλλά και κοινές προσπάθειες για την πράσινη ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ο Γιώργος Αρβανιτίδης έχει δώσει μάχες για την πράσινη και δίκαιη μετάβαση σε μια άλλη κοινωνία, σε ένα άλλο μοντέλο αναπτυξιακό το οποίο είναι πράσινο και δίκαιο, συμμετοχικό και δημοκρατικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αν όχι η μεγαλύτερη πρόκληση που σήμερα αντιμετωπίζει η υφήλιος και ο πολιτισμός μας είναι η ανάγκη να ακολουθήσουμε νέες πολιτικές αντί να περιμένουμε τη σίγουρη καταστροφή του περιβάλλοντος και του πολιτισμού του ανθρώπου. Για αυτό είμαι εδώ να στηρίξω αυτή την προσπάθεια και αυτόν τον αγώνα που μαζί κάνουμε για την πράσινη ανάπτυξη και να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Η χώρα μας τυχαίνει να είναι προικισμένη με ένα μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα που λέγεται ήλιος, έχει τους ανέμους, τη γεωθερμία, ιδιαίτερα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει πολλές δυνατότητες να γίνει αυτόνομη ενεργειακά σε εθνικό επίπεδο και σε περιφερειακό επίπεδο, σε επίπεδο επιχειρήσεων ώστε να είμαστε παραγωγοί και όχι μόνο καταναλωτές και να μην υπάρχει κόστος ενέργειας. Το ζούμε σήμερα με αυτές τις υπερβολικές τιμές που δυστυχώς η κυβέρνηση έχει συμβάλει σε αυτή την τεράστια κερδοσκοπία απέναντι στον ελληνικό λαό, με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη".

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Είναι στο χέρι μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για πράσινη, δίκαιη και δημοκρατική ανάπτυξη".

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης μιλώντας για το βιβλίο του ανέφερε: "Η πράσινη μετάβαση γίνεται με τους πολίτες για τους πολίτες και γνωρίζουμε όλοι ότι ζούμε μια περίοδο μεταβολών. Η πράσινη μετάβαση είμαι κάτι ιδιαίτερο που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για τους λίγους και κόστος για τους πολλούς.

Πρέπει να είναι δίκαιη, αυτό σημαίνει ενεργειακή δημοκρατία με την πράσινη μετάβαση πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, για να το κάνουμε βιώσιμο. Πρέπει να κάνουμε ανθεκτικές υποδομές. Όλη αυτή η συζήτηση που αναπτύχθηκε τα 5 χρόνια που ήμουν υπεύθυνος στον τομέα περιβάλλοντος και ενέργειας του ΠΑΣΟΚ την καταθέτω σήμερα στο νέο μου βιβλίο. Στόχος μου είναι το βιβλίο να προκαλέσει σκέψεις και δράσεις για μια πιο δίκαιη και πράσινη Ελλάδα".

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην πράσινη μετάβαση, σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κλιματική ανθεκτικότητα, μέσα από τις προσωπικές θέσεις του κ. Αρβανιτίδη που έχουν όλα τα χρόνια της βουλευτικής του δράσης, κατατεθεί δημόσια.

Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη ο αν. καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας και ο καθ. ΑΠΘ, Διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Γιώργος Ζαλίδης.