Skip to main content

Παράταση για την τροποποίηση αποδοχών ζητούν οι φοροτεχνικοί

Η διαδικασία δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας για τα λογιστικά μας γραφεία σε μία περίοδο ήδη βεβαρημένη, τονίζει η ΕΦΕΕΘ.

Παράταση έως 20 Μαρτίου για την υποβολή του πίνακα προσωπικού τροποποίησης αποδοχών, μετά την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ζητεί με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ενώ το ίδιο έπραξε και η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ), ζητώντας, με τη σειρά της, παράταση έως τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, πρόκειται για μία επιπλέον εργασία που έρχεται να προστεθεί στον «μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας, τόσο στον φορολογικό όσο και στον ασφαλιστικό και εργατικό τομέα».

Η Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά:
 
«Στις 28 Φεβρουαρίου 2019 εκπνέει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Εντύπου Ε4-τροποιητικού αποδοχών στο ηλεκτρονικό Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία μεταβολής των αποδοχών. Πρόκειται για μία επιπλέον εργασία που προέκυψε από την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Με στόχο την ομαλή και αποτελεσματική ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής του ανωτέρου εντύπου και αντιλαμβανόμενοι τον μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Λογιστές Φοροτεχνικοί ,οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας, τόσο στον φορολογικό όσο και στον ασφαλιστικό και εργατικό τομέα , η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί αναγκαίο να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της συγκεκριμένης υποχρέωσης του Ε4 στις 20 Μαρτίου 2019».

Παράλληλα, όπως εξηγεί η ΕΦΕΕΘ, «μία τέτοια διαδικασία δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας για τα λογιστικά μας γραφεία σε μία περίοδο ήδη βεβαρημένη με πολλές υποχρεώσεις, όπως το έντυπο Ε11 για τις άδειες των εργαζομένων, τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών, δικαιωμάτων και μερισμάτων, ΦΠΑ επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία κλπ».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής της Ένωσης:

«Με την ψήφιση και την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού γεννήθηκε η ανάγκη υποβολής πίνακα προσωπικού τροποποίησης των αποδοχών. Μία τέτοια διαδικασία δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας για τα λογιστικά μας γραφεία σε μία περίοδο ήδη βεβαρημένη με πολλές υποχρεώσεις, όπως το έντυπο Ε11 για τις άδειες των εργαζομένων, τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών, δικαιωμάτων και μερισμάτων, ΦΠΑ επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία κλπ.

Επειδή η εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι υποχρεωτική για όλους.

Επειδή ο υπολογισμός της μισθοδοσίας για την καταβολή των μισθών αλλά και η υποβολή της Αναλυτική Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για τις αποδοχές και τις εισφορές των μισθών της μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2019, όπου και ξεκινάει η εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Επειδή δεν ακούστηκε το δίκαιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας ΠΟΦΕΕ για την μη υποβολή εκ νέου πίνακα προσωπικού και συμβάσεων εργασίας εξ’ αυτού και μόνο του λόγου.

Ζητάμε να δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019, για την υποβολή του πίνακα προσωπικού τροποποίησης αποδοχών».