Skip to main content

Παρόντες και απόντες Θεσσαλονικείς στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου

Το παρασκήνιο της... εκπροσώπησης της Θεσσαλονίκης στη δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου

Γράφει ο Σαλονικιός

Η καθιερωμένη δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου Αττικού, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είχε φέτος αρκετές πρωτοτυπίες. Πρώτη φορά οικοδέσποινα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρώτη φορά τόσος λίγος κόσμος, περίπου το 1/3 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κορωνοϊού, πρώτη φορά τόσοι “άσημοι” προσκεκλημένοι, νοσηλευτές, ντελιβεράδες κ.ά. αφανείς, οι οποίοι εργάστηκαν ευσυνείδητα προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες κατά την περίοδο του lockdown.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στη δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Από τους βουλευτές παρόντες ήταν ο Σταύρος Καλαφάτης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, και η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός. “Παρών” και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, υποθέτω με τη διπλή ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αλλά και αυτήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Ήταν επίσης και κάποιος ο οποίος λογίζεται ως Σαλονικιός, αν και κατάγεται από τη Χαλκιδική και τα πολλά τελευταία χρόνια ζει μονίμως στις Βρυξέλλες. Αναφέρομαι στον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ήταν μάλιστα ο μόνος ο οποίος προσήλθε φορώντας μάσκα. “Μου έκανε εντύπωση που μόνο εγώ φορούσα μάσκα”, μου είπε, “Βέβαια κάποια στιγμή μετά την έβγαλα, όχι επειδή κόμπλαρα, αλλά έκανε και ζέστη...”.

Του ζήτησα να μου λύσει την απορία, πώς και πήρε πρόσκληση για τη δεξίωση, παρότι δεν είναι πλέον εν ενεργεία δήμαρχος. Μου εξήγησε ότι με την πρόεδρο της Δημοκρατίας γνωρίζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου ο ίδιος παρέστη στο παρελθόν αρκετές φορές, είτε για την υπόθεση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου είτε παλιότερα για υποθέσεις του Αρκτούρου. Όπως, μάλιστα, μου αποκάλυψε, σε μια συνάντηση που είχε με τη Σακελλαροπούλου πριν από κάποιες ημέρες, στο πλαίσιο κάποιας εκδήλωσης, του είπε η πρόεδρος ότι στις 29 Αυγούστου σχεδιάζει να παραστεί στις εκδηλώσεις των Πρεσπών και τότε ο κυρ Γιάννης της πρότεινε να επισκεφθεί και τον Αρκτούρο. “Της πρότεινα μάλιστα να υιοθετήσει και μία από τις αρκούδες που έχουμε στο καταφύγιο, όπως έκανε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Της άρεσε η ιδέα και μου είπε πως θα 'ρθει”.

Αυτά για τους παρόντες Θεσσαλονικείς οι οποίοι, μάλιστα, στο τέλος βγήκαν και μια κοινή φωτογραφία. Όσον αφορά τους απόντες, πληροφορούμαι ότι στο δημαρχιακό μέγαρο υπάρχει μια κάποια δυσαρέσκεια για την απουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Δυσαρέσκεια η οποία οφείλεται και στο γεγονός ότι παρέστησαν στη δεξίωση ο περιφερειάρχης, αλλά και ο τέως δήμαρχος. Όσο για τους απόντες Θεσσαλονικείς βουλευτές, εκεί δεν φαίνεται να υπάρχουν θέματα καθώς η επιλογή των ελαχίστων παρόντων εκπροσώπων του Κοινοβουλίου έγινε από τα κόμματα, με βάση και τους θεσμικούς ρόλους τους.