Skip to main content

Πασινιάν: Αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να εγκαταλείψουν τον θύλακα

«Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης», σημείωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοί να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

"Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης", σημείωσε ο Πασινιάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. "Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση", πρόσθεσε.

"Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ να δουν τη φυγή από την πατρίδα τους ως τη μόνη διέξοδο", υπογράμμισε.

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, δήλωσε σήμερα στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.

"Η κυβέρνησή μας θα υποδεχθεί με αγάπη τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ", πρόσθεσε ο Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έκρινε παράλληλα "αναποτελεσματικές" τις τρέχουσες συμμαχίες της χώρας του, υπαινισσόμενος τις μακροχρόνιες σχέσεις με τη Μόσχα, κληροδότημα των ημερών που η Αρμενία ανήκε στην Σοβιετική Ένωση.

"Τα συστήματα εξωτερικής ασφαλείας στα οποία μετέχει η Αρμενία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά της", δήλωσε.

"Η Αρμενία δεν απαρνήθηκε ποτέ τις υποχρεώσεις της ούτε πρόδοσε τους συμμάχους της. Ωστόσο η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι τα συστήματα ασφαλείας και οι σύμμαχοι στους οποίους βασιζόμαστε εδώ και καιρό έθεσαν στόχο να δείξουν την τρωτότητά μας και την αδυναμία του αρμενικού λαού να έχει ανεξάρτητο κράτος", πρόσθεσε.

Η Αρμενία ανήκει ακόμη στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, στρατιωτική συμμαχία υπό την αιγίδα της Ρωσίας, αλλά έχει ήδη δείξει σημάδια απομάκρυνσης, πριν ακόμη από την επιχείρηση αυτήν την εβδομάδα του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία επιτάχυνε μετατόπισή της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Στο Γερεβάν υπάρχει απογοήτευση για μήνες για την αδυναμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία έναντι του Αζερμπαϊτζάν και την έλλειψη δέσμευσης από τις ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στην σύγκρουση ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη.

Η Αρμενία, η οποία αρνήθηκε τον Ιανουάριο να φιλοξενήσει ασκήσεις του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, μόλις διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις αυτόν τον μήνα με τις ΗΠΑ, προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας.

Τον Μάιο ο Πασινιάν είχε ήδη αναφέρει την πιθανότητα η Αρμενία να αποσυρθεί από τον Οργανισμό αυτόν, πάντα σε σχέση με το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν ήδη εμπλακεί σε δύο πολέμους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, τον έναν τη δεκαετία του 1990 και τον άλλον το 2020.

Υπό την αιγίδα της Ρωσίας συνήφθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες το 2020 και η Μόσχα ανέπτυξε εκεί ειρηνευτική δύναμη, η οποία δεν εμπόδισε την στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ των δυνάμεων του Μπακού αυτήν την εβδομάδα.