Skip to main content

Πατουλίδου για Έλληνες Εβραίους:Η Θεσσαλονίκη τιμά τη συλλογική μνήμή

«Η πόλη αυτή δεν μπορεί και δεν θέλει τη λήθη, κουβαλά όλες τις μνήμες, καλές και κακές και τις τιμά όλες», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος παρευρέθηκε η Βούλα Πατουλίδου.

Αμέσως μετά την Επιμνημόσυνη δέηση που εψάλει στην Αποθήκη Γ΄του λιμανιού με την συμμετοχή της Χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης απηύθυνε χαιρετισμό τιμώντας το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που θέλει να θυμάται. Έχει να θυμηθεί, έχει να πει, θέλει να πει. Θέλει να πει για τις ήμερες της ακμής και τις άλλες, τις τραγικές. Εκείνες που έφεραν το τέλος, με το ναζιστικό ολοκαύτωμα του λαού που βοήθησε στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης πολυπολιτισμικής φυσιογνωμίας της πόλης», τόνισε η κα Πατουλίδου αναφερόμενη στα μαρτυρικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1942 και το 1943 στη Θεσσαλονίκη.

Στο κλείσιμο του χαιρετισμού της η κα Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «από τις 15 Μαρτίου του 1943 που ξεκίνησε το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς έως τις 2 Αυγούστου 1943, δεκαεννιά σιδηροδρομικές αποστολές θανάτου, ξεκλήρισαν την κοινότητα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η πόλη αυτή δεν μπορεί και δεν θέλει τη λήθη, νιώθει την συγκίνηση και τιμά την συλλογική μνήμη. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές μνήμες. Καλές και κακές. Τις κουβαλά όλες και τις τιμά όλες».