Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
x

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «όταν μιλώ για ελευθερία και για Οικονομία της Αγοράς φυσικά και δεν υπονοώ ασυδοσία».

«Πρέπει να υπάρξει «αέρας» ελευθερίας στο επιχειρείν και στις επενδύσεις. Γιατί χωρίς ένα επιχειρείν ελεύθερο και χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι «όταν μιλώ για ελευθερία και για Οικονομία της Αγοράς φυσικά και δεν υπονοώ ασυδοσία. 'Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η ελεύθερη Οικονομία της Αγοράς, που είναι η βάση της οικονομίας της Ευρωζώνης -άρα πρέπει να είναι η βάση της δικής μας οικονομίας- σημαίνει τήρηση των κανόνων νομιμότητας και κυρίως των κανόνων οι οποίοι στηρίζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Γι΄ αυτό μίλησα για κανόνες. Γιατί η ελευθερία γενικότερα και στο επιχειρείν έχει όρια».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και την λειτουργία επενδύσεων στη χώρα.

Ο κ.Παυλόυπολος ανέφερε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  τα οποία εμπόδισαν την επιχειρηματικότητα  και τις επενδύσεις να λειτουργήσουν στην Ελλάδα όπως θα έπρεπε έγκειται στο ότι αν παρατηρήσουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει το επιχειρείν αν δούμε πως δομήθηκε αυτή  η γραφειοκρατία θα παρατηρήσουμε το εξής:  «Δομήθηκε πάνω σε μια στρεβλή αντίληψη του τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, χρόνια ολόκληρα  υπάρχει η αίσθηση ότι ο επιχειρηματίας και το επιχειρείν είναι κατά τεκμήριο ύποπτοι  από τη στιγμή που ξεκινά και όπως  πορεύονται μέχρι  να αποδείξουν την αθωότητα τους, ας το πω έτσι, απέναντι στις κρατικές αρχές ιδίως απέναντι στις ελεγκτικές αρχές. Έτσι είναι δομημένο το μοντέλο του Κράτους έτσι είναι δομημένοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η πραγματική οικονομία της αγοράς προϋποθέτει αντιστροφή αυτού του τεκμηρίου».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εξήρε την προσφοράς της, ιδίως κατά την περίοδο αυτής της μεγάλης κρίσης και πρόσθεσε ότι « χάρη σ' εσάς με τεράστιες θυσίες, με τεράστιο κόστος, άντεξε και αντέχει αυτή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «είναι η ώρα πλέον η ΕΣΕΕ -κι είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει -να συμβάλλει, τώρα που πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, τώρα που ξεπερνάμε την κρίση, όλοι μαζί, ενωμένοι οι Έλληνες σ' αυτή την εθνική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι η ΕΣΕΕ θα πράξει εκείνο που πρέπει και ξέρει να κάνει. Εκείνο που το ίδιο το καταστατικό της επιφυλάσσει στον ρόλο της, δηλαδή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου του επιχειρείν, αλλά κυρίως στην ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που έχει η Χώρα μας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ