Skip to main content

Παυλόπουλος: Μην εφησυχάζουμε απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού

Με συγκίνηση και σεμνότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε μία σεμνή τελετή, παρουσία πλήθους επισήμων, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκφωνώντας έναν συγκινητικό λόγο, ο κ. Παυλόπουλος προέταξε την ανάγκη να μεταδώσουμε στις νέες γενιές τα ιστορικά γεγονότα και να κρατάμε σε εγρήγορση τη συνείδηση, καθώς «ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλει στην ήπειρό μας». Αυτό το Μουσείο, σημείωσε, θα επιτελεί αυτόν τον ρόλο και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμός καθώς «οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, ιστορικού αναθεωρητισμού ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους αφήγημα, με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί».

Αποκαλώντας αρκετές φορές τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ «φίλο του» ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη «γιατί είναι ανάγκη ακόμα και σήμερα να κάνουμε αγώνες για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιους εφιάλτες».

 

«Ως μέλη της Παγκόσμιας Κοινότητας, οφείλουμε να θυμόμαστε, για χάρη της ίδιας της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της, καθώς προσέβαλε την ανθρώπινη ύπαρξη στον πυρήνα της, απαξιώνοντας πλήρως την αξία του Ανθρώπου, ήτοι της ζωής, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς του. Επομένως, δεν πρέπει να επαναληφθεί, ποτέ ξανά, με κάθε κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε πως το αυγό του φιδιού ακόμα εκκολάπτεται.

«Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε ότι όταν η συνείδηση και η μνήμη αρχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου τότε από εκεί και πέρα είναι βέβαιο, ιδίως στις εποχές που ζούμε ότι τα όνειρα που θα βλέπουμε θα είναι εφιάλτες»  συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Πρέπει να κρατάμε λοιπόν τη συνείδηση σε εγρήγορση, μέσα από αυτούς τους χώρους, κυρίως όμως μέσα από αυτό που πρέπει να λέμε στις επόμενες γενιές».

«Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας ότι αναφέρεται κατ’ εξοχήν στην ανεξέλεγκτη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υποχώρηση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, την οποία εκμεταλλεύονται, για την ανάπτυξη της δικής τους δυναμικής, τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που έχουν επανεμφανισθεί στην Ευρώπη» υπογράμμισε ακόμη, δηλώνοντας αρκετά προβληματισμένος.

Σαλτιέλ: Επόμενος στόχος το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Δαυίδ Σαλτιέλ.

Κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε πως «αισθανόμαστε την παρουσία σας ως μία ακόμη συμβολή της ελληνικής Πολιτείας και δικής σας προσωπικά για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που τείνει να ξεχάσει τις θηριωδίες του παρελθόντος» και αναφέρθηκε στη σημασία του Εβραϊκού Μουσείου ως μια διαρκή υπόμνηση της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου είναι βήματα για την πληρέστερη παρουσίαση της μακρόχρονης εβραϊκής παράδοσης στην πόλη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέδραμαν την προσπάθεια της κοινότητας να επεκτείνει το Μουσείο και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους αείμνηστους Μωρίς και Μαρίκα Πελοσώφ και το Michael Marks Charitable Trust.

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι κοινές προσπάθειες όλων, του κράτους, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών και ξένων ιδρυμάτων, θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα, ο επόμενος ορατός στόχος μας, που θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πρότυπου Μουσείου Ολοκαυτώματος για τις 28 εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ελληνικού εβραϊσμού, την αποτύπωση της πρόσοψης του Μουσείου, σε αναγνώριση της προσφοράς του, όπως τόνισε, στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας και στη συνέχεια τον ξενάγησε στη νέα πτέρυγα του Μουσείου.

Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης απέκτησε τέσσερις καινούριες αίθουσες, πλήρως προσβάσιμες στους επισκέπτες.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ και Φιλίπ Ρέι αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι άλλων διπλωματικών αρχών, θρησκευτικών, στρατιωτικών, ακαδημαϊκών αρχών και φορέων.

Η εκδήλωση άνοιξε με έναν ψαλμό και το σεφαραδίτικο τραγούδι «Adio Querida» από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου.