Skip to main content

Παυλόπουλος: Βάρβαρη πράξη ιεροσυλίας στο παλιό εβραϊκό κοιμητήριο

Θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε την κραυγή αγωνίας -το Ποτέ Ξανά- αν αντιληφθούμε πως οι κίνδυνοι που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα δεν έχουν περάσει, τόνισε

Την αγωνία του για την περίοδο που διανύει η Ευρώπη εξέφρασε μέσα από τον πύρινο λόγο που απήυθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πριν από τη συναυλιά που δόθηκε το βράδυ της Κυριακής στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.

«Θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε την κραυγή αγωνίας - το Ποτέ Ξανά - αν αντιληφθούμε πως οι κίνδυνοι που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα δεν έχουν περάσει, το κάθε άλλο», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις το βλέπουμε αυτό μπροστά μας.

«Το ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη προχθές μέσα από τη βάρβαρη πράξη ιεροσυλίας στο παλιό εβραϊκό κοιμητήριο. Τι συνειδήσεις είναι αυτές; Τι είναι τα όντα εκείνα που δεν διστάζουν να βανδαλίζουν όχι μόνο τη μνήμη αλλά τον πολιτισμό μας. Τον άνθρωπο», σημείωσε.

Συνέχισε μάλιστα υπογραμίζοντας πως αυτή τη φορά δεν πρέπει να τους περάσει γιατί αυτό θα είναι μοιραίο και το ξέρουμε όλοι μας.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, υπογράμμισε πως η Ευρώπη οφείλει να φτάσει μέχρι το τέλος της ενοποίησής της καθώς η Ευρώπη είναι αυτή που μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα από καθέναν άλλο τις πανανθρώπινες αξίες, όπως η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

«Δεν μπορούμε να μείνουνε ξανά ο καθένας στη γωνιά του και να κοιτάει αισιόδοξα το μέλλον όταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι. Αυτή την Ευρώπη της δικαιοσύνης πρέπει να τη χτίσουμε και στη μνήμη των ηρώων του Ολοκαυτώματος», ανέφερε τέλος.

Τζιτζικώστας: Χρέος να αντισταθούμε στη λήθη

Μια πληγή που παραμένει ανοιχτή χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τον χαμό 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα.

Αναφορικά με τη βεβήλωση του μνημείου του εβραικού νεκροταφείου, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει βούληση της πολιτείας να προστατέψει το μνημείο ολοκαυτώματος και να οδηγήσει τους βάνδαλους στη δικαιοσύνη.  

«Είναι χρέος μας να αντιστεκόμαστε στη λήθη», επισήμανε προσθέτοντας πως ο ίδιος ως Περιφερειάρχης δεν γα επιτρέψει στη λήθη να σβήσει ακό τη μνήμη τα όσα υπέστησαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας.

Δαυίδ Σαλτιέλ: Η παρουσία Παυλόπουλου υπογραμμίζει τη σημασία των αγώνων διατήρησης της μνήμης

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ανέφερε πως φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώθηκε η συναυλία αυτή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Οκοκαυτώματος.

Ο κ. Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση αυτή και επισήμανε πως η παρουσία του υπογραμμίζει τη σημασία των αγώνων για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Μυλόπουλος: Το ζητούμενο ο αγώνας ενάντια στη σιωπή

«Η διάσωση ιστορικής μνηπμης μελσω της μουσικής είναι το διακύβευμα γιατί ο αντισημιτισμός όπως και ο φασισμός είναι ενεργός και παρών», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής.

«Ο αγώνας ενάντια στη σιωπή παραμένει το ζητούμενο», πρόσθεσε.