Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020
x

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΠΟΣΑ ΝΟΒΑ ΖΟΑΟ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ

Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο γεννήθηκε στην πόλη Μπαΐα της Βραζιλίας. Από μικρή ηλικία, η μουσική ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής του.

Ο Βραζιλιάνος Ζοάο Ζιλμπέρτο, ένας από τους θρύλους της μπόσα νόβα μουσικής, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

 «Ο πατέρας μου πέθανε. Η μάχη του ήταν ευγενής, προσπάθησε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ενώ έχανε την αυτονομία του», έγραψε στο facebook ο γιός του, Ζοάο Μαρτσέλο, για τον θρύλο της βραζιλιάνικης μουσικής που ζούσε κατεστραμμένος οικονομικά και μόνος του στο Ρίο.

Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο γεννήθηκε στην πόλη Μπαΐα της Βραζιλίας. Από μικρή ηλικία, η μουσική ήταν ένα μέρος της ζωής του. Ο παππούς του, του αγόρασε την πρώτη του κιθάρα όταν ήταν 14 ετών.   Οι πρώτες ηχογραφήσεις του κυκλοφόρησαν στη Βραζιλία το 1951 και το 1959, με την κυκλοφορία τεσσάρων τραγουδιών, σε ένα δίσκο 45 στροφών.

Για επτά χρόνια, η καριέρα του Ζοάο ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Σπάνια είχε εργασία, ήταν εξαρτημένος από την βοήθεια των φίλων του με αποτέλεσμα να πέσει σε κατάθλιψη.   Τελικά, το 1955 τον έβγαλε από το αδιέξοδο ο Λούιζ Τέλις, ηγέτης του συγκροτήματος Quitandinha Serenaders ο οποίος τον πήρε στο Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία. Σε αυτή την επαρχιακή πόλη ο Ζοάο άνθισε μουσικά. Εκεί έγραψε το πρώτο κομμάτι της μπόσα νόβα, το «Bim-Bom».  

Έδωσε την τελευταία του συναυλία το 2008. Συμμετείχε στις ταινίες «Nem Tudo é Verdade», «A Linguagem de Orson Welles», «Where Are You, João Gilberto». Δεύτερη γυναίκα του ήταν η περίφημη τραγουδίστρια Άστρουντ Ζιλμπέρτο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ