Skip to main content

Pfizer: Στα δικαστήρια με Ουγγαρία και Πολωνία για απλήρωτα εμβόλια

Η πανδημία μπορεί να πέρασε αλλά άφησε πίσω της χρέη από απλήρωτα εμβόλια, καταγγελίες και δικαστικές εκκρεμότητες

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έχει κινηθεί δικαστικά κατά της Ουγγαρίας με την αξίωση να της καταβληθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που ακόμη δεν έχει λάβει ως πληρωμή για τα εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid που είχε στείλει στη χώρα του Βίκτορ Ορμπαν.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, η υπόθεση έχει να κάνει με την πληρωμή περίπου 3 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου BioNTech/Pfizer, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, και η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Ουγγαρία ενημέρωσε την Pfizer τον Νοέμβριο του 2022 ότι δεν είχε την πρόθεση να πληρώσει επικαλούμενη τότε ως αιτία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πλέον, η υπόθεση εκδικάζεται στο Βέλγιο, χωρίς όμως να έχει προς το παρόν σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ανάλογη υπόθεση έχει ανοίξει ωστόσο η Pfizer και κατά της Πολωνίας η οποία επίσης δεν έχει πληρώσει εκατομμύρια από τις δόσεις των εμβολίων που έλαβε. Στην περίπτωση της Πολωνίας ειδικότερα, η υπόθεση έχει να κάνει με περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτές οι δύο υποθέσεις ωστόσο, δεν είναι οι μόνες που σχετίζονται με όσα είχαν συμβεί κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στη Ρουμανία, εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού και δύο πρώην υπουργών Υγείας, ισχυριζόμενοι ότι αγόρασαν υπερβολικά πολλά εμβόλια και έτσι ζημίωσαν το ρουμανικό κράτος κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Βέλγοι λομπίστες και βουλευτές έχουν κινηθεί δικαστικά κατά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τον ρόλο που εκείνη διαδραμάτισε στη σύναψη των συμβολαίων για την αγορά εμβολίων από την Ε.Ε.

Οι New York Times έχουν κινηθεί δικαστικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή αρνήθηκε, όπως καταγγέλλουν, να αποκαλύψει το περιεχόμενο μηνυμάτων που είχαν ανταλλάξει η φον ντερ Λάιεν και ο Α. Μπουρλά της Pfizer, ενώ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα αναφορικά με τις προμήθειες εμβολίων.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Politico