Skip to main content

pico: Τα κοσμήματα από τη Θεσσαλονίκη που αφηγούνται τις προσωπικές μας ιστορίες

Η δημιουργός του brand Αγάπη Ιμπροχώρη διοργανώνει και workshops, όπου μπορεί κανείς να φτιάξει το δικό του κόσμημα με κερί και στη συνέχεια να το πάρει στα χέρια του έτοιμο, αφού χυτευθεί με μέταλλο στο εργαστήριο

Αντιμετωπίζει τα κοσμήματά της ως χρονοκάψουλες που κλείνουν μέσα τους μια στιγμή του χρόνου και λένε προσωπικές ιστορίες. Μάλιστα, η δημιουργία τους είναι για εκείνη μια μορφή θεραπείας της ψυχής, γι’ αυτό και θέλει να τη μοιράζεται με το κοινό μέσω εργαστηρίων, που έχουν εξελιχθεί σε μια δημιουργική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Η Αγάπη Ιμπροχώρη, με σπουδές στο σχέδιο μόδας στο Λονδίνο, και μια παιδιόθεν ενασχόληση με το κόσμημα, δημιούργησε το 2017 το brand pico., με έμπνευση από το παιδικό της παρατσούκλι, θέλοντας να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά της σε μικρά κομμάτια που μπορούν να μας συντροφεύσουν κάθε στιγμή. Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα της εξατομίκευσης σε όσους φτάνουν στο showroom της στη Βασιλέως Ηρακλείου 26 και θέλουν ένα κόσμημα που να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για εκείνους.

Τα κοσμήματά της έχουν μια ρέουσα μορφή -άμορφα και οργανικά τα χαρακτηρίζει- με μια συλλογή που ονομάζεται amorphous, αλλά και με τα one of a kind κομμάτια της. Τα υλικά της είναι ασήμι, χρυσός και επιχρυσωμένο ασήμι, αλλά και ημιπολύτιμοι λίθοι που συνδυάζονται για να οδηγήσουν σε μίνιμαλ δημιουργίες.
Μάλιστα, η Αγάπη διοργανώνει και workshops έξι έως οκτώ ατόμων, όπου μπορεί κανείς να φτιάξει το δικό του κόσμημα με κερί (μέθοδος χαμένου κεριού-lost wax) και στη συνέχεια να το πάρει στα χέρια του έτοιμο, αφού χυτευθεί με μέταλλο στο εργαστήριο.

Τα κοσμήματα του brand pico. ταξιδεύουν μέχρι τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, ενώ, πέραν του showroom της Θεσσαλονίκης,  φτάνουν στο κοινό και μέσω του e-shop picothestore.com.  Στα επόμενα σχέδια της Αγάπης είναι η διοργάνωση των workshops της και σε άλλες πόλεις, με πρώτο σταθμό στην Αθήνα, ώστε η δημιουργική δικτύωση που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη να επεκταθεί.

Η γιαγιά, η μόδα και το χόμπι που έγινε επιχείρηση

Η Αγάπη Ιμπροχώρη έφτιαξε το πρώτο της… σετ, βραχιόλι και κολιέ, στο δημοτικό. Ήταν η γιαγιά της που τη μύησε στη δημιουργική αυτή ασχολία, καθώς έπιαναν τα χέρια της, και της άνοιξε, χωρίς να το συνειδητοποιεί μια πόρτα στο μέλλον. Το χόμπι αυτό τη συνόδευσε και τα επόμενα χρόνια κι ο κόσμος που τα έβλεπε στα τότε social media της άρχισε να τη ρωτά αν τα πουλά, βάζοντας στο μυαλό της την ιδέα για κάτι πιο επαγγελματικό.

Η τριβή της με τη μόδα, μέσα από την εταιρεία ενδυμάτων των γονιών της που εξήγαγε πλεκτά σε όλο τον κόσμο –ακόμα θυμάται τη μυρωδιά των πλεκτομηχανών- την έφερε στον δρόμο του σχεδίου μόδας, το οποίο σπούδασε στο Λονδίνο. Εκεί η σχολή παρότρυνε τους φοιτητές να διατηρούν blog ως ενός είδους ημερολόγιο, όπου η Αγάπη ανέβαζε και τα κοσμήματά της. Κάπως έτσι γνώρισε την πλατφόρμα etsy και άρχισε να αξιοποιεί τις δημιουργίες της ως ένα… travel fund για να χρηματοδοτεί τα ταξίδια της. Όταν όμως ήρθε η ώρα του γυρισμού στην Ελλάδα, τα κοσμήματα έγιναν το μέσο για να επισφραγίσει την επιστροφή της και το νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Ήθελε να δημιουργήσει ένα made in Greece brand, γι’ αυτό και συνεργάστηκε με μια οικογενειακή επιχείρηση αργυροχρυσοχοΐας. Στην αρχή έφτιαχνε τα σχέδιά της στον υπολογιστή, στη συνέχεια όμως χρησιμοποίησε τη μέθοδο lost wax (χαμένο κερί), δημιουργώντας πρωτότυπα από κερί, με τη χύτευσή τους να ακολουθεί στο εργαστήριο. Αυτή τη διαδικασία θέλησε να την επικοινωνήσει στον κόσμο, αλλά τη θεώρησε και έναν ωραίο τρόπο για να κοινωνικοποιηθεί στην πόλη όπου επέστρεψε μετά από 10 χρόνια παραμονής της στην Αγγλία. «Γνώρισα μέσα από αυτή τη διαδικασία των workshops πολύ δημιουργικό κόσμο της πόλης. Από φοιτήτριες μέχρι μεγαλύτερες κυρίες, από νηπιαγωγούς και γιατρούς μέχρι δικηγόρους, που αναζητούν δημιουργικές διεξόδους» λέει η Αγάπη Ιμπροχώρη στη Voria.gr.