Skip to main content

Πιερρακάκης: Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας μία από τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο, που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Mία μέρα μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας μία από τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο, που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ερωτηθείς για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, την οποία έχουν θέσει αρκετοί συνταγματολόγοι ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Ακούμε με απόλυτο σεβασμό κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, είτε υποστηρίζει τη δική μας θέση είτε όχι. Μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώθηκαν, εμείς επιλέξαμε να εμπιστευτούμε κορυφαίους καθηγητές του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου -τον κύριο Βενιζέλο, τον κύριο Σκουρή, τον κύριο Αλιβιζάτο, τον κύριο Μανιτάκη, τον κύριο Σπυρόπουλο-, οι γνωμοδοτήσεις τον οποίων εκτείνονται από το ότι “επιτρέπεται” έως το ότι “επιβάλλεται” να ερμηνεύσουμε έτσι το Αρθρο 16 του Συντάγματος».

Ειδικότερα, όπως τόνισε, το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» θέτει τους αυστηρότερους ρυθμιστικούς όρους στην Ευρώπη. «Οι όροι αναγνώρισης δικαιωμάτων στην Ευρώπη είναι αυτοί που ισχύουν σήμερα για τα κολέγια εδώ. Αρκεί η ξένη αναγνώριση. Εμείς, λοιπόν, εδώ ερχόμαστε να βάλουμε το κυρίαρχο πρίσμα, το ελεγκτικό, της ΕΘΑΑΕ, της ανεξάρτητης Αρχής. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα πολλές φορές και στη Βουλή, αυτή η επίκαιρη ανάγνωση του Συντάγματος υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου ασφαλώς και θα κριθεί από την τρίτη εξουσία, τη δικαστική».

Και όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκη; «οι δεκαοκτώ μήνες που μεσολαβούν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι επαρκείς ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία τους».

Με πόσες ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο

Με 159 «ναι», 129 «κατά», και 11 «παρών» πέρασε το νομοσχέδιο στη ψηφοφορία που έγινε χθες βράδυ (8/3) στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση των δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χρήστος Χατζηβαρδάς.