Skip to main content

Πιτσιόρλας: Πολύ χλιαρές οι αντιδράσεις στο Eurogroup

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και προφανώς βοηθούν την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό

Οι αντιδράσεις συγκεκριμένης μερίδας Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πρόσφατο Eurogroup για τις συνέπειες των μέτρων στον δημοσιονομικό στόχο του 2019 -παρ’ ότι είναι πολύ χλιαρές- φωτίζουν ακόμη περισσότερο το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και αναδεικνύουν το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Πιτσιόρλας εξηγεί αυτή του τη θέση, λέγοντας ότι η ψήφος στη ΝΔ θα μεταφραστεί στην Ευρώπη σε ψήφο στον κ. Βέμπερ, καθώς η ΝΔ θα ψηφίσει αυτόν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, "ο οποίος όμως είναι ο εκφραστής των δυνάμεων που θέλουν τη συνέχιση της λιτότητας στην Ευρώπη και που, κυρίως, θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει τις πολιτικές που μας επιβλήθηκαν με τα μνημόνια".

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η ποιοτική αλλαγή στην οικονομία έχει αρχίσει να γίνεται ορατή και μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια, η αύξηση του συντελεστή των αποσβέσεων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών "είναι τόσο προφανή αναπτυξιακά, που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει προεκλογικές παροχές".

Τέλος, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, "άμεσα πρέπει να μας απασχολήσει πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να αποτελέσει ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο στο πλαίσιο μιας Εθνικής Βιομηχανικής Στρατηγικής".