Skip to main content

Πλεύρης: Έρχονται ανακοινώνεις για την επέκταση του θεσμού των προληπτικών εξετάσεων

Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα προχωρήσει στην επέκταση του θεσμού των προληπτικών εξετάσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Την επέκταση του θεσμού των προληπτικών εξετάσεων, που ξεκίνησαν με τους δωρεάν ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών αρχών της πόλης. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» μέσα στον Ιούλιο και στον Αύγουστο εστάλησαν 350.000 sms σε γυναίκες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1.000 δωρεάν μαστογραφίες κάθε εβδομάδα. Όπως είπε, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα προχωρήσουν και τα επόμενα στάδια που θα αφορούν στους καρκίνους του τραχύλου της μήτρας και του παχέως εντέρου, στα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς επίσης και το μεγάλο πρόγραμμα που θα έχει να κάνει με την παιδική παχυσαρκία, καθώς η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στη σύγχρονη αυτή μάστιγα.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της υγείας». Ήδη, όπως επισήμανε, μέσα σε έναν μήνα εγγράφηκαν στην πλατφόρμα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες και 3.500 γιατροί. «Όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μία προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών, ώστε από 1/1/2023 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, έναν γιατρό δωρεάν για όλους τους πολίτες, γι’ αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πάνε να πληρώσουν», τόνισε, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι το 40 με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα ΤΕΠ, εάν είχε κάποιον γιατρό να τον συμβουλεύσει, δεν θα πήγαινε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της πανδημίας, για την οποία είπε ότι υπάρχει, αλλά πλέον είμαστε σε άλλη φάση, καθώς πέρσι τέτοιον καιρό ο εμβολιασμένος πληθυσμός ήταν στο 50%, ενώ φέτος έχει φτάσει στο 80%, ενώ παράλληλα έχουμε αντιικά φάρμακα, θεραπευτικά πρωτόκολλα και διαφορετικές μεταλλάξεις λιγότερο θανατηφόρες. «Είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα και για αυτόν τον λόγο, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θα πάμε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα, με αυτά που έχουμε και πάντα με γνώμονα να μην πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας», είπε, τονίζοντας ότι το ΕΣΥ έστω και με πολύ μεγάλες δυσκολίες άντεξε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το διάστημα αυτό έγιναν 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ προγραμματίζονται άλλες τόσες την επόμενη χρονιά και πρόσθεσε πως οι επικουρικοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το παρακείμενο το περίπτερο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά η τελετή, προκειμένου ο υπουργός να χαιρετίσει τον πρωθυπουργό.