Skip to main content

Πλήγμα σε 20.000 Χαλκιδικιώτες από την ακαρπία στην ελιά - Αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί

Την αναπλήρωση του εισοδήματός τους ανά στρέμμα, αλλά και την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, λόγω του ζητήματος της ακαρπίας

Εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας έχουν βγει σήμερα στους δρόμους και προχωρούν σε διαμαρτυρίες, ενώ ελαιοπαραγωγοί από τη Χαλκιδική μετέβησαν σήμερα στο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να παραδώσουν έγγραφη επιστολή με τα αιτήματά τους.

Ξεκίνησαν οι απολύσεις στα εργοστάσια παραγωγής ελιάς

Από το φαινόμενο της ακαρπίας «θα υποφέρουν τουλάχιστον 20.000 Χαλκιδικιώτες», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ελαιοπαραγωγών Νέας Ποτίδαιας, Κυριάκο Σωτηρίου.

Όπως είπε ο κ. Σωτηρίου στη βιομηχανία της ελιάς δραστηριοποιούνται περίπου 150 εργοστάσια στη Χαλκιδική, τα οποία απασχολούν από 10 έως 300 άτομα/εργοστάσιο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος, «έχουν ήδη αρχίσει οι απολύσεις».

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Σωτηρίου, συνακόλουθο της ακαρπίας είναι και το πλήγμα στις εξαγωγές της ελιάς, η οποία όπως είπε αποφέρει έως και «1 δισ. ευρώ έσοδα τον χρόνο» στους παραγωγούς και στους καλλιεργητές του νόμου Χαλκιδικής.
 

Τι ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Θανάσης Χαλάτης, τόνισε αρχικά ότι η ελιά Χαλκιδικής αποτελεί ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) προϊόν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι παραγωγοί και καλλιεργητές της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής ζητούν να αποζημιωθούν με τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο «ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 800 ευρώ/στρέμμα».

Ο κ. Χαλάτης υπογράμμισε ακόμη ότι δεν αποκλείεται οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, λόγω της ακαρπίας του προϊόντος η οποία πλήττει τα εισοδήματά τους.
 

Image

Οι αγρότες ζητούν και την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων

Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμυλιάς, Χρήστος Τσιπέλης τόνισε πως «δεν ζητάμε μόνο λεφτά», αλλά «θέλουμε το κράτος να μας μειώσει το κόστος καλλιέργειας, δηλαδή το πετρέλαιο, τα αγροτικά εφόδια αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τους εργάτες γης», οι οποίοι συνδράμουν στη συγκομιδή του προϊόντος.

Επιπροσθέτως, με αφορμή το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος βιοκαλλιεργητών Ολύνθου και Χαλκιδικής, Δημήτριος Ευαγγελινός δήλωσε ότι χώρες όπως η Ελλάδα πλήττονται σφόδρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών.

Με αφορμή ερώτημα το οποίο αφορούσε στην στην τιμή του ελαιολάδου, ο κ. Ευαγγελινός υποστήριξε πως οι αγρότες δεν έχουν συμβάλλει στην αύξησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στην έλλειψη της προσφοράς και άρα στην αύξηση της ζήτησης και είπε ότι «μεγάλες εταιρείες αποθήκευσαν το λάδι και βλέποντας την κατάσταση, εκτόξευσαν την τιμή».