Skip to main content

Πλήγμα στην ελληνική κομπόστα από τη δασμολόγηση των ΗΠΑ

Τι αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Μ. Βορίδη η εντεταλμένη σύμβουλος αγροτικής οικονομίας της ΠΚΜ στη Χαλκιδική, Κ. Ζωγράφου.

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο την ανάγκη στήριξης των προϊόντων που πλήττονται από την πρόσφατη δασμολόγηση των ΗΠΑ και τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα στις χώρες που κυρίως εξάγονται μια σειρά από προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, απέστειλε η εντεταλμένη σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας της Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Η περιφερειακή σύμβουλος μάλιστα επισημαίνει ότι η ελληνική κομπόστα ροδάκινου πλήττεται εκ νέου από την αμερικανική δασμολόγηση, αφού ακόμη μετρά πληγές από το εμπάργκο στη Ρωσία. Μάλιστα, οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 40 εκ. δολάρια ετησίως, βάσει των στοιχείων των αρμόδιων αμερικανικών αρχών.

Σύμφωνα με την κ. Ζωγράφου, επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών, μανταρινιών και άλλων φρούτων, καθώς οι ισπανικές εξαγωγές που είχαν ως κύριο προορισμό τους τις ΗΠΑ θα διοχετευτούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικές τις τιμές.

Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι προς το παρόν φαίνεται να παραμένουν ανεπηρέαστα βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδας, όπως οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο και η φέτα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα περάσει αλυσιδωτά κι εκεί το πρόβλημα.

Ήδη η Ιταλία ζήτησε από την ΕΕ στήριξη των παραγωγικών τάξεών της που πλήττονται και κάτι ανάλογο ζητά η περιφερειακή σύμβουλος από το υπουργείο να πράξει, ώστε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται τα προϊόντα τους να πιέσουν για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης των Δασμολογημένων από την USTR προϊόντων.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Ζωγράφου είναι η εξής:

«Στήριξη των προϊόντων που πλήττονται από την πρόσφατη δασμολόγηση των ΗΠΑ»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Λαμβάνοντας υπόψιν, την τρέχουσα κατάσταση όπως αυτή έχει πρόσφατα διαμορφωθεί, με την δασμολόγηση έως και 25% των προϊόντων, που περιλαμβάνονται σε αναρτημένο κατάλογο της Αμερικάνικης κρατικής υπηρεσίας εμπορίου (USTR) και ανησυχώντας για τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους αντίστοιχους παραγωγικούς τομείς, απευθυνόμαστε σε εσάς, γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει και την εγρήγορση σας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μια επιπλέον πληγή για τις εξαγωγές πολλών προϊόντων μας, αλλά ιδιαίτερα της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, των οποίων οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικάνικων αρχών, σε περίπου 40 εκατ. δολάρια ετησίως. Μια ακόμη δυσμενή συγκυρία μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Μας προβληματίζει επίσης η επιβολή δασμών στα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α.) στα οποία οι Ισπανοί έκαναν αυξημένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, διότι οι ποσότητες αυτές θα πάνε προς τις χώρες της ΕΕ και αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές.

Ανεπηρέαστα προς το παρόν, φαίνονται για τη χώρα μας προϊόντα μείζονος σημασίας όπως οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο και η φέτα, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι διακυμάνσεις τους στην παγκόσμια αγορά, λόγω του γεγονότος.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε την εγρήγορση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πολιτική πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να προκληθεί η ελάχιστη δυνατή ζημία, ποιοτική και ποσοτική, στα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Γνωρίζοντας δε από ομολόγους μας, ότι η Ιταλία ζήτησε ήδη από την ΕΕ, τη στήριξη των πληγέντων παραγωγικών τάξεων λόγω της συγκεκριμένης δασμολόγησης, σας καλούμε να προχωρήσετε σε αντίστοιχο αίτημα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προς την ΕΕ, για την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης των δασμολογημένων από την USTR προϊόντων.

Με Εκτίμηση
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»