Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020
x

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΤΗΤΟΡΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω τιμητική αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ήταν εντολή του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Με τον τίτλο του πνευματικού κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαίδιου, τιμήθηκε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Όπως αναφέρει η romfea.gr, η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό της Μονής, παρουσία Καθηγουμένων, Ιεραρχών, πολιτικών και προσκυνητών.

Σύμφωνα με τον Καθηγούμενο Εφραίμ η εν λόγω τιμητική αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ήταν εντολή του μακαριστού γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ο οποίος είχε πει ότι ο Πάτριάρχης Βαρθολομαίος με ανδρεία χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να γίνει το Μοναστήρι Κοινοβιακό.

Στην συνέχεια ο Καθηγούμενος ανέγνωσε το Κτητορικό Γράμμα και τίμησε τον Πατριάρχη με τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Ζώνης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του τόνισε ότι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου είναι ένα αρχοντικό Μοναστήρι και πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Θυμάμαι που ήρθα πριν από 30 χρόνια και η κατάσταση στη Μονή ήταν οικτρά και αθλία και τότε η Εξαρχία ετάχθη υπέρ της συνοδείας του Γέροντος Ιωσήφ, κάτι που αποδεικνύει η σημερινή εικόνα της Μονής» πρόσθεσε ο Παναγιώτατος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τον Γέροντα Εφραίμ φιλόστοργο, δραστήριο και αφοσιωμένο στην Μητέρα Εκκλησία.

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Γέροντα τόνισε: «Να συνεχίσετε το έργο σας, το φιλανθρωπικό και πνευματικό ώστε να συμβάλετε στο έργο της Αθωνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας γενικότερα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ