Skip to main content

Πόλεμος για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές που διαφωνούν με τη διάταξη λένε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη ώριμη. Η απάντηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Καραγιαννίδη.

Έντονες αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το νέο νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Οι βουλευτές που διαφωνούν με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αντέδρασαν έντονα στη συνεδρίαση του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανώς Φωτίου.

Μάλιστα, οι διαφωνούντες έστειλαν και σχετική επιστολή με την οποία επισημαίνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη για ένα τέτοιο βήμα, ενώ άλλοι επικαλούνται και ιατρικούς όρους.

«Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί ταυτοτική θέση του κόμματος. Ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τα ζευγάρια σε κατηγορίες, είναι λάθος να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και όχι στο θέμα της αναδοχής και της αποσυμφόρησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί πράγματι κοινωνική πληγή», υπογράμμισαν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνούντες...

Ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν τη διαφωνία τους έχει μειωθεί από τους 10 στους 7 αλλά το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ανησυχεί για τη στάση τους. Οι βουλευτές που διαφωνούν είναι οι εξής: Γεωργία Γεννιά, Γιάννης Καραγιάννης, Γιώργος Ντζιμάνης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Δημήτρης Βέττας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Πέτρος Κωνσταντινέας.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι η κοινωνία είναι ανέτοιμη για υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και διερωτώνται: «Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη. Γιατί επιδιώκουμε να πάμε κόντρα; Ειδικά αυτήν τη στιγμή;».

Εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται «πιθανές αντιδράσεις του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου απέναντι σε αυτό το παιδί που μεγαλώνει σε ανάδοχους ομόφυλους γονείς» και σημειώνουν: «Αναλογίζεστε τον πιθανό χλευασμό και τον εκφοβισμό μιας κοινωνίας ανέτοιμης να αποδεχτεί αυτό το θεσμό; (...) Πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού αυτού. Διότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι τεράστιες, όχι επειδή τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ακατάλληλα -κάθε άλλο, η ικανότητα ορίζεται και εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε ατόμου, ξεκάθαρα- αλλά εξαιτίας της αντίδρασης του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου».

... και η αντεπίθεση από Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και Καραγιαννίδη

Υπερασπιστής της κυβερνητικής τοποθέτησης επί του θέματος παραμένει ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης καθώς και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος με ανάρτησή του στο Facebook κάλεσε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πάνε στον πολιτικό χώρο όπου ανήκουν, ενώ η νεολαία του κόμματος έκανε λόγο για σκοταδισμό.

«Ενημερωτικά, το "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια" είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης», γράφει ο κ. Καραγιαννίδης στο Facebook και συνεχίζει: «Εάν δε συμφωνείτε με την πολιτική απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου (....), μπορείτε να παραιτηθείτε και να δοκιμάσετε την τύχη σας σε άλλα πολιτικά κόμματα που είναι πιο κοντά στις δεξιές και συντηρητικές θέσεις σας».

Σε επόμενη ανάρτησή του, ο κ. Καραγιαννίδης τονίζει: «Αν για κάτι μπορούμε να κάνουμε κριτική στο επίπεδο των δικαιωμάτων, είναι γιατί δεν είναι τοσο προωθημένες οι πρωτοβουλίες μας όσο θα έπρεπε να είναι. Να πάει λοιπόν (αφού παραιτηθεί από την βουλευτικη έδρα) ο καθένας/μια στον πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει αντί να κάθεται εκεί που νιώθει άσχημα και θεωρεί ότι γκρέμιζεται ο συντηρητικός του κόσμος. Κι εκεί να διεκδικήσει να καταργηθούν όλα όσα θεωρεί ότι τον/την προσβάλλουν».   

Από τη δική της πλευρά, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει για τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν κυβερνητικοί βουλευτές: «Το Σχέδιο Νόμου που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας αποτελεί μία θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα. Οι βουλευτές της Αριστεράς δεσμεύονται από τις συνεδριακές μας αποφάσεις, αλλά και από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχει δώσει συνολικά ο χώρος μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες. Στη μάχη απέναντι στον σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/ες να μην κάνουμε βήμα πίσω».