Skip to main content

Πότε αναμένεται να επιτραπούν οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος

Το σενάριο που εξετάζεται για να επιτραπεί η πρόσβαση προσκυνητών, τα συνεργεία που ήδη δουλεύουν στην Αθωνική Πολιτεία.Το ενδιαφέρον για διαμονητήρια

Χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν το πράσινο φως για να μπορέσουν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, που προς το παρόν παραμένει αποκλεισμένο, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού.

Σήμερα, στο Άγιο Όρος μπαίνουν μόνον οι εργαζόμενοι στα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, στο πλαίσιο της κήρυξης της Αθωνικής Πολιτείας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στις περιοχές που επλήγησαν γίνεται αποκατάσταση ρεμάτων και δρόμων, καθαρισμοί, απομάκρυνση των φερτών και επικίνδυνων υλικών και επεμβάσεις στα πρανή των δρόμων και στο οδόστρωμα, όπου απαιτείται. Κρίσιμο σημείο, όπου έχουν ρίξει το βάρος τα συνεργεία είναι η αποκατάσταση στην κοίτη των ρεμάτων, η απομάκρυνση των κορμών δένδρων που έπεσαν σ' αυτά και ο καθαρισμός, ώστε να μην κινδυνεύσουν εκ νέου με πλημμύρα.

Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος και για τους προσκυνητές θα αποφασιστεί σε συνεργασία της πολιτικής και μοναστικής διοίκησης, αλλά και της κυβέρνησης, με πιθανότερο σενάριο να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των προσκυνητών όταν θα επιτραπεί και η μετακίνηση προς τα νησιά. Ήδη κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Το ενδιαφέρον πάντως για την εξασφάλιση διαμονητήριων είναι πολύ μεγάλο.

Προφανώς θα επιβληθούν περιορισμοί και προφανώς υπάρχει ανησυχία για τις κοινοβιακές συνθήκες, το συγχρωτισμό κτλ., οπότε το μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις δε θα ικανοποιηθεί στο σύνολό του σε πρώτη φάση. Σταδιακά όμως υπάρχει η προσδοκία από όλους να αποκατασταθούν οι συνθήκες και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Έτσι κι αλλιώς οι διανομαρχιακές μετακινήσεις δεν επιτρέπονται προς το παρόν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε δε γίνεται συζήτηση για είσοδο στο Περιβόλι της Παναγίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για απολύμανση των χώρων, για επιβολή περιορισμού στον αριθμό επισκεπτών ανά μονή, αναλόγως των δυνατοτήτων φιλοξενίας και για προστατευτικά μέτρα σε όλους τους χώρους των μοναστηριών.