Skip to main content

Πότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση......................

Νίκη στα σημεία για την Ελλάδα ήταν κι εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη υπογραφή για τον East Med, που έγινε στις 2/1 στην Αθήνα, από τις Κύπρο.

Νίκη στα σημεία για την Ελλάδα ήταν κι εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη υπογραφή για τον East Med, που έγινε στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, από τις Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία και Ελλάδα. Κι αυτό γιατί πέραν όλων των άλλων, ήρε τις αντιρρήσεις της η Ιταλία, κάτι το οποίο μέχρι πρόσφατα φάνταζε από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Γενικότερα πάντως η Ιταλία το τελευταίο διάστημα παίζει έναν κρίσιμα θετικό ρόλο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ήταν η παρέμβαση της Ρώμης, που άνοιξε το δρόμο στην τελευταία επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη. Και στη συνάντηση με τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία στην πορεία αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία των πραγμάτων αναφορικά με την χώρα μας.

Ήταν τότε, στην ατζέντα εκείνης της συνάντησης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέθηκε το ένα και βασικό ερώτημα: Ποιες θέλετε να είναι οι σχέσεις Λιβύης - Ελλάδας, μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Τρίπολη; Οι πληροφορίες που έρχονται από συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, αναφέρουν ότι σε εκείνη τη φάση η Αθήνα ζήτησε κατ αρχήν την άμεση κατάργηση του προσυμφώνου που είχε υπογράψει η Λιβύη με την Άγκυρα.

Εννοείται ότι από τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση από την τουρκική πλευρά  για να δημιουργήσει τετελεσμένα νότια της Κρήτης, πριν δρομολογηθεί η αλλαγή στην Τρίπολη.