Skip to main content

Πότε παίρνει μπρος το mega project του Ομίλου Μυτιληναίου στη Λιβύη

Αναμένεται η έγκριση της πίστωσης από τη λιβυκή κυβέρνηση για την έναρξη των εργασιών στη μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Τομπρούκ.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης από τον Όμιλο Μυτιληναίου. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 400 εκατ. δολ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα μετά την κρίση και τον εμφύλιο του 2011.

Ο Όμιλος Μυτιληναίου υπέγραψε τη σύμβαση με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) τον Σεπτέμβριο του 2017 στην Τρίπολη. «Στις αφρικανικές χώρες τέτοιου είδους έργα καθυστερούν κατά κανόνα λόγω της γραφειοκρατίας. Η αίσθησή μας, χωρίς βέβαια να μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, είναι ότι πριν κλείσει ο χρόνος θα εγκριθεί η πίστωση και θα ξεκινήσει το έργο», δήλωσε στη Voria.gr ο διευθυντής ανάπτυξης του Ομίλου για την Αφρική, Ευάγγελος Καμάρης, στο περιθώριο εσπερίδας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα τις ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στους τομείς ενέργειας, κατασκευών και τεχνολογίας στην υποσαχάρια Αφρική (δείτε εδώ).

Να σημειωθεί πως η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας, που, σύμφωνα με τους υπευθύνους του έργου, θα είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες των κατοίκων της Λιβύης, θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW και θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV. Η συμβατική αξία για τη Μυτιληναίος ανέρχεται στα 400 εκατ. δολ. Το έργο θα εκτελεστεί βάσει χρονοδιαγράμματος ταχείας εκτέλεσης (fast-track), ώστε ο πρώτος αεριοστρόβιλος να είναι έτοιμος για σύνδεση στο δίκτυο σε 9 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο επικεφαλής του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είχε δηλώσει πως «η Μυτιληναίος είναι περήφανη που θα συμβάλει, αξιοποιώντας την τεράστια και μοναδική εμπειρία μας στην κατασκευή μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Τομπρούκ είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη σταθερότητα στη χώρα, καθώς είναι ένα ύψιστο αγαθό κοινής ωφέλειας που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Λιβύης. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ομαλότητας για τον λαό της Λιβύης».

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καμάρης στην ομιλία του στην εσπερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα «ο ενεργειακός τομέας στην Αφρική: Τάσεις και προοπτικές», το συνολικό ύψος των έργων του Ομίλου Μυτιληναίου σε αφρικανικές χώρες ξεπερνάει το 1 δισ. δολ. Συγκεκριμένα στη Γκάνα ο Όμιλος έχει επενδύσει 360 εκατ. δολ. σε έργο κατασκευής μονάδας παραγωγής ενέργειας (250MW), ενώ κατασκευάζει άλλα δύο έργα, ύψους 350 εκατ. δολ. και 200 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Παράλληλα, ο όμιλος υλοποιεί έργα στην Ουγκάντα, τη Νιγηρία και την Αλγερία.